Poskupljenje nafte povećalo profit Gaspromnjefta za 26,5 %

M.L.

Gaspromnjeft, treći po veličini ruski proizvođač nafte, povećao je prošle godine profit za 26,5 odsto.

Naftna kompanija Gazpromnjeft prošle je godine, kako javlja Rojters, povećala profit za 26,5 odsto tj na rekordnu visinu od 253 milijarde rubalja, odnosno 3,62 milijarde dolara (jedan dolar vredi oko 56,7 rublje).

Prema saopštenju iz ove kompanije, koja je treći po veličini proizvođač nafte u Rusiji i većinski vlasnik srpske kompanije Naftna industrija Srbije, ukupan prihod se povećao na nešto više od dva biliona rubalja.

Odlučujući doprinos ovom rastu od oko 30 procenata bilo je poskupljenje nafte, podržano sporazumom Moskve i naftnog kartela OPEK o ograničavanju eksplotacije nafte.

Ograničavanje eksplotacije je, međutim, naškodilo pojedinim proizvođačima, među kojima je i Gazpromnjeft, koji su investirali u nove skupe projekte nalazišta nafte, ali nisu iz njih mogli početi eksploataciju.

Sama proizvodnja nafte u Gazpromnjeftu je porasla za četiri posto. Pretprošle godine rast je iznosio osam, a 2015. godine 21 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...