Sibirska zima povećala Gaspromov izvoz gasa

BM

Ledeni sibirski talas povećao je potrošnju gasa, tako da je Gasprom u subotu pobila apsolutni rekord u dnevnom izvozu gasa u inostranstvo, isporučivši 655,2 miliona kubnih metara ovog energenta. Sa povećanom potrošnjom „skače“ i cena, tako da je u Baumgartenu 1.000 kubika gasa sa 187 poskupelo na 290 evra.

Februarski sibirski talas hladnoće u Evropi je doprineo da „Gasprom“ prošla nedelja, dan za danom, obara rekorde u izvozu prirodnog gasa potrošačima. Ruska gasna kompanija je u subotu, 24. februara, četvrti dan zaredom, pobila apsolutni rekord u dnevnom izvozu gasa u inostranstvo, isporučivši 655,2 miliona kubnih metara, navodi se u saopštenju kompanije.

„Ova nedelja je bila rekordna za ’Gasprom‘. Kompanija je 24. februara, četvrti put za poslednja četiri dana, povećala dnevni izvoz gasa u inostranstvo. Novi istorijski rekord — 655,2 miliona kubnih metara. Rast u poređenju sa 23. februarom, kada je bio postignut poslednji maksimum, iznosi 2,4 miliona kubnih metara“, navodi se u saopštenju, koje prenosi Sputnjik.

Rekordna potrošnja subotom je, inače, izuzetak, jer vikendom uglavnom opada.

 Zbog povećane potražnje povećana je i cena, izvestila je agencija Interfaks, što prenosi DPS, na distributivnom tržištu gasa Baumgarten u Austriji, trenutna cena za 1.000 kubnih metara prirodnog gasa danas je bila 290 evra, dok je na početku meseca iznosila 187 evra.

Iz Baumgartena se, inače, Gazpromov  gas distribuira potrošačima u južnoj i jugozapadnoj Evropi.

Početkom februara predsednik Saveta direktora kompanije Viktor Zubkov je rekao da „Gasprom“ ima zadatak da sačuva izvoz gasa 2018. godine na nivou od 2017. godine.

„Gasprom“ je, inače, povećao svoj udeo na tržištu Evrope u 2017. godini sa 33 na 34,7 procenta, istakao je zamenik predstavnika uprave kompanije Aleksandar Medvedev.

„Udeo ’Gasproma‘ natržištu se povećava. Isporuke su rasle brže od tržišta, njen udeo na tržištu Evrope se povećao do rekordnih 34,7 procenata“, rekao je Medvedev na sastanku sa investitorima, takođe, početkom februara u Njujorku.

Postojeće izvozne trase isporuka gasa omogućavaju da se reaguje na zahteve, istakao Medvedev, komentarišući: „Udeo kompanije na tržištu u budućnosti može ne samo da ostane na ovom nivou, već i da poraste“.

Gasprom“ je 2017. godine povećao izvoz gasa u inostranstvo za 8,4 odsto — do 194,4 milijardi kubnih metara. Takođe je prošle godine povećana i proizvodnja gasa, za 12,4 odsto (na 471 milijardu kubnih metara).

Prema podacima „Gasprom eksporta“, oko 80 odsto isporuka iz Rusije otpada na zemlje zapadne Evrope, a 20 odsto na centralnoevropske države.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...