Severni tok 2 – trn u oku Poljaka

M. L.

Poljska sve glasnija u protestima protiv gradnje Severni tok 2, tvrdeći da ovaj gasovod narušava princip diversifikacije, koji čini jezgro energetske bezbednosti Unije.

Poljska aktivno nastoji da  blokira gradnju gasovoda Severni tok 2 (Nord Stream 2) kojom Nemačka krši princip diversifikacije energetskih izvora.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki (Mateusz Morawiecki) je poljskoj nacionalnoj agenciji PAP najavio pojačano ubeđivanje organa EU da zaustave gradnju ovog gasovoda.

Moravjecki je, takođe, pozdravio akciju grupe nemačkih poslanika, koji su izrazili mišlenje u prilog obustave ove gradnje.

„Severni tok 2 narušava princip diversifikacije, koji čini jezgro energetske bezbednosti Unije. Institucije EU i nemački poslanici tvrde da se ne radi samo o političkom projektu, nego i politički štetnom projektu“, rekao je Moravjecki.

gasovodi

Druga grana gasovoda Severni tok vodi dnom Baltika od Rusije do Nemačke. Time se izbegavaju Ukrajina i druge zemlje, kroz koje se sada izvozi gas prema zapadu Evrope. Prošlo sedmice je nemačka kancelarka Angela Merkel, na sastanku s Moravjeckim, branila ovaj projekat, ističući da se time nimalo ne ugrožava nastojanje da se diversifikuju isporuke energije u Evropu.

Sedam poslanika nemačkog i Evropskog parlamenta je u prošli utorak uputilo zajedničko otvoreno pismo nemačkoj vladi s pozivom da se obustavi projekt koji ima za cilj da zaobiđe postkomunističke zemlje na istočnom krilu Unije. Protiv ovog projekta su, takođe, tri male baltičke zemlje i Ukrajina, ali čini se da je Poljska u tome mnogo glasnija od svih njih zajedno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...