Akcionari brane Severni tok 2

BM

Nord Stream AG 2 će zahtevati odštetu u slučaju promene EU zakona o gasu.

Kompanija zadužena sa projektovanje i izgradnju gasovoda Severni tok 2 zahtevaće od Evropske unije kompenzaciju svih troškova projekta u slučaju izmene EU zakona o gasu, rekao je izvršni direktor Nord Stream AG 2, Matias Varnig. Kako je rekao u intervjuu nemačkom listu WirtschaftsWoche, u izgradnju ovog gasovoda već je investirano oko pet (od ukupno predviđenih 9,5) milijardi evra, a investicije su rađene na osnovu i u skladu sa postojećom evropskom Direktivom o gasu.

„Ne razumem kako bi trebalo da deluje dopunjena Evropska direktiva o gasu na gasovode van unutrašnjeg tržišta EU“, dodao je on a prenosi wpcserbia.rs.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predložila amandmane na Direktivu o gasu EU sa ciljem da obezbedi da određene odredbe energetskog zakonodavstva Evropske unije važe i za sve gasovode u Uniji koji dolaze iz, ili idu ka trećim zemljama. Dopune se u prvom redu odnose na nediskriminatorne tarife u transportu gasa, pravo pristupa (korišćenja) treće strane tim gasovodima, kao i razdvajanja poslova prodaje i transporta gasa.

Prema postojećem slovu Direktive, ti standardi ne važe za podmorske sekcije gasovoda, pa samim tim ni za projekat Severni tok 2, pojašnjava agencija RIA Novosti.

Jedini deoničar projekta je ruski Gasprom. Evropski partneri: anglo-holandski Shell, austrijski OMV, francuski Engie i nemačke kompanije Uniper and Wintershall obavezale su se da pokriju zajedno polovinu troškova Severnog toka 2 (sa po 950 miliona evra), dok će Gasprom finansirati drug u polovinu investicije sa 4,75 milijardi evra.

Severni tok 2 predviđa gradnju dodatne dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubinih metara gasa godišnje, između Rusije i Nemačke, po dno Baltičkog mora. Gasopvod bi išao uporedo sa dve cevi gasovoda Severni tok, istog kapaciteta od 55 milijardi m3.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...