Turski tok u EU gradiće operatori gasa evropskih država

J.P.

Gasovod Turski tok će na teritoriju EU biti građen strogo u skladu s pravilima Evropske komisije, izjavio je Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma. Rukovodstvo Gasproma će 13. februara razmatrati dokapitalizaciju kompanije South Stream Serbia, zajedničkog poduzeća sa Srbijagasom, osnovanog zbog izgradnje gasovoda kroz Srbiju.

Gasovod Turski tok na teritoriju EU biti građen strogo u skladu s pravilima Evropske komisije, potvrdio je u sredu (7. februara) zamenik predsednika Upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev.

Medvedev je na sastanku sa investitorima izjavio da će kopneni deo gasovoda na drugom kraku Turskog toka graditi transportni operatori gasa evropskih država.

Ni Medvedev ni rukovodstvo Gasproma, međutim, ne žele da komentarišu trasu gasovoda, piše RIA a prenosi SEEbiz.

“Što se tiče perspektiva i pravaca isporuka, po prvom kraku gas će se isporučivati u Tursku, a po drugom u zemlje Južne i Jugoistočne Europe. Detaljnije u ovom trenutku nećemo komentarisati”, rekao je Kiril Polous, načelnik Uprave za dugoročne programe razvoja Gasproma.

Moskovski dnevnik Komersant navodi da, kada je reč o drugom kraku Turskog toka Gasprom ćuti, tako da da ništa nije jasno - ni pravci ni rokovi.

“Stvara se utisak da projekta i nema, a Gazprom se brine da ne skreće pažnju na to da je izgradnja drugog kraka gasovoda u Tursku već u toku”, piše ovaj dnevnik.

Ono što se do sada zna o kopnenoj trasi gasovoda od Turske preko Balkana je da će ići preko Bugarske i Srbije do Mađarske i dalje u Austriju.

Srpski minister energetike Aleksandar Antić prošle nedelje je podsetio da je i Srbija, poput Bugarske prošle godine potpisala document o mapi puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojoj teritoriji.

Komersant navodi, takođe, da će rukovodstvo Gasproma 13. februara odobriti dokapitalizaciju kompanije South Stream Serbia, zajedničkog poduzeća sa Srbijagasom, koja je od početka osnovana za izgradnju lokalnog dela Južnog toka u Srbiji.

South Stream Serbia AG je, inače, kompanija registrovana u Švajcarskoj i ona je 100 odsto vlasnik firme Gastrans doo (čije sedište je u Novom Sadu a koja se ranije, do kraja januara zvala Južni tok doo). Trenutno su u South Stream Serbia AG suvlasnici Gasprom (51 %) i Srbijagas (49 % akcija).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...