Kredit za TAP – za IAP gasovod se osniva firmu

J.P.

EIB odobrila kredit za izgradnju TAP-a. Albanija, Crna Gora, Hrvatska i BiH - zemlje kroz koje Jonsko – jadranski gasovod treba da prođe planiraju da osnuju firmu za razvoj projekta.

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 1,5 milijardu evra vredan kredit za gradnju Trans-jadranskog gasovoda (TAP), koji je deo 40 milijardi dolara vrednog projekta, koji će do 2020. godine obezbediti transport 16 milijardi m3 gasa u Evropu iz kaspijskog regiona.

TAP će se gasom puniti iz polja Šah Deniz 2 u Azerbajdžanu, a do Evrope će doći preko Turske do Grčke, Albanije i Italije, gasovodnim sistemom Južni gasni koridor, koji je dug 3.500 kilometara.

Predviđeno je da 10 milijardi m3 gasa stigne do Italije, a za Hrvatsku je, prema pisanju portala Energetika-net, ovaj projekat bitan jer na TAP treba da se nastavi gasovod IAP, koji treba da se između 2022. i 2025. godine spoji na Plinakrov magistralni gasovod i u ove predele isporučuje pet milijardi m3 gasa.

I Crnogorci u projektu izgradnje IAP-a

Vlada Crne Gore usvojila je 1. februara informaciju o potpisivanju Pisma o namerama između nacionalnih kompanija operatera tržišta gasa Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore i prihvatila tekst pisma namere o osnivanju projektne kompanije Jonsko-jadranskog gasovoda.

Potpisivanje ovog dokumenta planirano je na sastanku projektnog menadžment tima za projekat izgradnje Jonsko-jadranskog gasovoda, u okviru 4. ministarskog sastanka, čiji je domaćin Ministarstvo energetike Azerbejdžana.

Pismo namere je osnov za definisanje sporazuma o osnivanju projektne kompanije, a predlog su već prihvatili predstavnici ostalih zemalja učesnica u ovom projektu, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

TAP

U planu je, inače, da zemlje kroz koje Jonsko – jadranski gasovod treba da proće, Albanije, Crne Gora, Hrvatska i BiH u bliskoj budućnosti osnuju firmu za razvoj projekta, kako bi se apliciralo za finansiranje. Projekt IAP ima podršku EU, a već je napravljena i studija izvodljivosti za projekt finansirana iz EU sredstava.

Hrvatski mediji napominu da će kaspijski gas Evropi biti itekako potreban, jer rezerve ovog energenta padaju, a evropska zavisnost od ruskog gasa raste. Tu zavisnost povećavaju dva gasna projekta koje Gasprom razvija - Severni tok 2 i Turski tok. Oni bi Evropu mogli preplaviti ruskim gasom, zaključuju hrvatski analitičari.

Plinakro se uzda u TAP

Baš zbog toga Plinakro intenzivno promoviše proširenje saradnje sa mediteranskim zemljama,.

Na sastanku 13 operatera gasnih transportnih sistema mediteranskih zemalja, koji je održan 1. februara u Milanu, utvrđen je okvir buduće saradnju za promicanje razvoja gasnih infrastruktura zemalja mediteranske regije, saopšteno je iz Plinkra.

Pored predstavnike hrvatskog operatora plinskog transportnog sistema Plinacro d.o.o., na sastanku su učestvovali predstavnici firmi: Snam (Italija), GRTgaz (Franscuska), Enagas (Španija), INGLA (Izrael), Defa (Kipar), Desfa (Grčka), Jordanian Egyptian Fajra (Jordan), Plinovodi (Slovenija), EMPL-METRAGAZ  (Maroko), RENA (Portugal), Eni Gas Transports (Libija – Tunis – Italija) i The Energy & Water Agencya (Malta).

Tom prilikom Plinakro je predstavio pravce daljeg razvoja firme, s posebnim naglaskom na planove realizacije Jonsko-jadranskog gasovoda, kojim bi se gasovodni sistem Hrvatske, nastavkom izgradnje od Splita prema Pločama pa dalje preko Crne Gore u Albaniji, spojio na projekt Trans Adriatic Pipeline (TAP).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...