Barel jeftiniji od 67 dolara

BM

Nafta je juče (u utorak) na međunarodnim tržištima pojeftinila na nivo ispod 67 dolara za barel. Uzrok tome je pad tržišta na berzama širom sveta, što j e uticalo i na cene akcija, robe i na vrednost kriptovaluta.

Na londonskom je tržištu cena barela juče je oko podne bila 66 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,96 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 55 centi nižoj ceni, od 63,60 dolara, prenosi Hina.

Američka tržišta akcija zabeležila su u ponedjeljak najveći pad od kraja 2011. godine, što su neki tumačili kao zdravu korekciju cena, nakon oštrog rasta u prošloj godini. Nakon što se potres proširio i na azijska i evropska tržišta akcija, među trgovcima je zavladala nervoza, koja se videla po skoku pokazatelja oscilacija na najvišim nivoima u više godina.

"Zabava je službeno završena, deco. Sve izraženije oscilacije bolan su podsetnik za neke ulagače da nema jednosmernih špekulacija", zaključili su analitičari Rabobanka.

Podrhtavanje se osetilo i na naftnim tržištima, iako primetno blaze, što neki objašnjavaju pravilom prema kojem su cene u terminskim ugovorima s bližim rokovima isporuke nafte znatno više nego u onima s isporukom u daljoj budućnosti.

Dodatni pritisak na cene nafte generišu i sezonska, slabija potražnja rafinerija, zbog početka radova na održavanju.

"Valja ipak imati na umu da bi globalna potražnja za naftom ove godine trebala rasti zdravim tempom, da se Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih 10 partnera izvan OPEC-a impresivno disciplinovano pridržavaju svojih kvota i da održavanju ravnoteže u ponudi i potražnji pomaže i geopolitika", poručuje Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa, koji kaže: “Zato je, uprkos tome što se raspoloženje preokrenulo u negativnom smeru i što u neposrednoj budućnosti valja očekivati pojeftinjenje nafte, potencijal za pad cena, ipak, ograničen”.

Odvojeno je OPEC juče izvestio da je cena barela referentne ponude njihove nafte u ponedjeljak iznosila 65,70 dolara, što znači da je pala za 1,35 dolara u odnosu na kraj prošle nedelje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...