Prednosti "Power-to-gas" tehnologije

BM

EU će ove godine raditi na novim pravilima za tržište gasa, kojom se žele istražiti mogućnosti sinergije između gasnih i elektroenergetskih mreža, kao i primene biometana.

Prelazak na potpuno elektrificiranu ekonomiju - bez prirodnog gasa je  "bazično pogrešan", izjavio je Klaus-Dieter Borhard, prvi čovek Evropske komisije za unutrašnje energetsko tržište na konferenciji na temu gasa prošle nedelje u Beču.

Eurelectric je u decembru prošle godine pozvao evvopske tvorce politika da promovišu prelazak na proizvodnju električne energije isključivo iz obnovljivih izvora kao i njenu primenu u saobraćaju, grejanju i industrijskim sektorima, kao deo pokušaja dekarbonizacije ekonomije do 2050. godine. U tom colju Eurelectric promoviše digitalizaciju u elektroprivredama, primenu naprednih brojila i podsticanje potrošnje na zahtev (demand response).

Ali, Borhard smatra da oslanjanjem isključivo na digitalizaciju elektroprivrede stvaraju sistem vrlo ranjiv na sajber (cyber) napade, tako da zbog toga treba koristiti gasn infrastrukturu, koja se izgradila i još se gradi.

Borhard se, zapravo, složio sa Aleksandrom Medvedevim, zamenikom predsednika Upravnog odbora Gasproma da "gas ne sme biti prelazno gorivo prema obnovljivim izvorima energije" i da "gas treba da ima svoju ulogu".

Rusija je tokom 2017. godine potrošačima u Evropi i Turskoj prodala rekordnih 197 milijardi m3 gasa, a Medvedev smatra da će prodaja ostati na tom nivou i ubuduće.

Borhard je najavio da će Komisija ove godine raditi na predlozima za novu regulaciju tržišta gasa, kojom se žele istražiti mogućnosti sinergije između gasnih i elektroenergetskih mreža, kao i primene biometana.

"Možemo koristiti gasnu mrežu kao jednu od opcija za skladištenje, što nam nedostaje u elektroenergetici", kazao je Borhard, navodeći primer pretvaranja viška energije iz vetra u metan ili vodonik. Takozvana "power-to-gas" tehnologija je još na niskom nivou a Borhard smatra da je treba pokušati primeniti na industrijskom nivou.

EK će predloge nove gasne regulative predstaviti 2020. godine, objavio je Platts a prenosi Energetika-net.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...