Ekson Mobajl planira povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca

M.L. / wpcserbia.rs

Profit najveće svetske naftne kompanije, čijim akcijama se trguje na berzama, Ekson Mobajla povećan je u poslednjem kvaratlu 2017. na 8,4 milijarde dolara. Najveća američka naftna kompanija namerava da utrostruči proizvodnju nafte iz škriljaca.

Američka naftna kompanija Ekson Mobajl (Exxon Mobile) ostvarila je u poslednjem kvartalu prošle godine, uprkos smanjenjoj eksplotaciji nafte i gasa,  profit od 8,4 milijarde dolara, što je četiri puta više nego u istom periodu 2016. godine. Tome su doprinele više cene nafte i gasa, ali i poreska reforma u SAD, saopšteno je iz ove kompanije prošle nedelje.

Ekspolotacija nafte i gasa povećana je samo u SAD, a smanjena je na svim drugom nalazištima ove kompanije. Prihodi su u poslednjem tromesečju povećani za 17,9 odsto i iznosili su 66,52 milijarde dolara.

Iz Ekson Mobajla su saopštili, takođe, da planiraju da do 2025. godine utrostruči proizvodnju nafte iz svojih ležišta naftnih škriljaca u basenu Permian u Teksasu i Novom Meksiku na više od 600.000 barela dnevno.

Ekson je to objavio u sklopu informacije o planu da investira 50 milijardi dolara u svoje upstream poslove u SAD u narednih pet godina. Kompanija namerava da u narednih nekoliko godina uveća za 65% broj garnitura za horizontalno bušenje u Basenu Permian, gde je od 2014. godine na ovamo već udvostručila metražu dnevnog bušenja i smanjila troškove proizvodnje za 70%.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...