NIS i ubuduće ključni snabdevač Srbije derivatima

J.P.

Kiril Tjudenjev, generalni direktor NIS-a ne krije da će kompanija na čijem je čelu nastojati da zadrži lidersku poziciju na tržištu Srbije. To je jedan od ključnih ciljeva Strategije razvoja kompanija do 2025.godine.

U narednih sedam godina, nam je bitno da zadržimo lidersku poziciju Naftne industrije Srbije u Srbiji i da ostanemo ključni snabdevač kvalitetnim naftnim derivatima za potrošače u Srbiji, rekao je Kiril Tjudenjev, generalni direktor NIS-a za RTS komentarišući ciljeve iz Strategije razvoja kompanija do 2025.godine, koji su usvojeni krajem prošle godine.

Kao ključne pravce razvoja definisane u strategiji Tjudenjev ističe povećanje dubine prerade, očuvanje pokazatelja proizvodnje i unapređenje maloprodajne mreže.

„Kompanija NIS realizuje projekat izgradnje postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, To je trenutno ključni projekat kompanije čija investicija iznosi oko 300 miliona evra i čiji završetak je planiran do trećeg kvartala 2019. godine. U trećem kvartalu 2019. godine ovo postrojenje počeće sa radom“, rekao je Tjudenjev.

Objašnjavajući da u NIS žele da nastave da proizvode naftu i gas u Srbiji kao i u zemljama u regionu u kojima posluju Tjudenjev je podsetio da kompanija ima projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji, koji se trenutno realizuju.

U NIS-u će nastaviti sa razvojem maloprodajne mreže benzinskih stanica u četiri države.

„Prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti jer smo mi kao kompanija dominantan igrač u Srbiji i obezbeđujemo za naše potrošače sigurnost snabdevanja kvalitetnim gorivom kako u Srbiji, tako i u susednim zemljama“, rekao je je Tjudenjev naglašavajući: „Nama je značajno i da doprinosimo budžetu Srbije – trenutno po osnovu poreza punimo oko 15% budžeta Srbije. Takođe, važno nam je da nastavimo da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi. Ipak, savremena realnost u okviru četvrte industrijske revolucije unosi izazove u naše poslovanje, zato moramo da budemo brzi i da efikasno odgovaramo na izazove koje nam donosi savremeni svet, bez obzira na to da li je reč o informacionim tehnologijama, ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače - kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na oblast našeg poslovanja“.

Kako se NIS pored naftne delatnosti bavi i proizvodnjom struje i licencirani je trgovac Tjudenjev ističe da je „električna energija jedan od biznis-pravaca koji će NIS dalje da razvija. Među investicionim projektima koje trenutno realizujemo je izgradnja elektrane TE -TO Pančevo, u saradnji sa Gasprom Energoholdingom. Reč je projektu čija je vrednost 180 miliona evra i čiji se završetak očekuje 2019. godine. Realizacijom ovog projekta obezbedićemo sebe električnom i toplotnom energijom, a plasiraćemo i električnu energiju na tržište.“

Još jedan projekat koji se u NIS-u razmatra i za koji se nadaju da će u budućnosti biti realizovan je izgradnja vetroparka Plandište. Reč je o investiciji od gotovo 140 miliona evra, koju prema rečima Tjudenjeva planiraju da realizuju zajedno sa partnerima.

„Ovo će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije. Osim toga, ovde govorimo i o trgovini električnom energijom, kojom se već sada bavimo i planiramo povećanje postojećih obima realizacije“, ne krije Tjudenjev.

Komentarišući to što na svetskim berzama, cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste Tjudenjev je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kakve cene derivata na pumpama potrošači mogu da očekuju rekao „Da, cene nafte u poslednje vreme beleže rast. Naša kompanija dve trećine količina nafte koju prerađujemo uvozi sa svetskog tržišta. Samim tim, mi smo deo svetskog sistema što utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i novih vrsta goriva koje plasiramo i nudimo našim potrošačima na našim benzinskim stanicama. Bez sumnje, trudićemo se da nivelišemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji.“


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...