Cena barela nadomak 70 dolara

BM

Pad zaliha sirove nafte i najava velike potražnje “podigle” cenu barela iznad 69 dolara.

Zbog velikog pada zaliha sirove nafte u SAD i procene rasta svetske potražnje za “crnim zlatom” tokom ove godine nafta je danas na međunarodnim tržištima “preskočila” nivo od 69 dolara za barel.

Na londonskom je tržištu cena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,10 dolara. Agencije izveštavaju da je jučerašnji plus u trgovanju iznosio 1,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 46 centi višoj ceni – od 63,42 dolara za barel. Juče je u vreme zatvaranja trgovine cena bila u plusu od 1,23 dolara po barelu.

Američki institut za naftu (API) objavio je juče da su američke zalihe sirove nafte prošle nedelje smanjene za 11,2 miliona barela. Izveštaj je stigao istovremeno sa službenom procenom vlade u Vašingtonu o rastu svetske potražnje za naftom tokom 2018. godine za 100.000 barela dnevno (bpd), prenosi SEEbiz.

To bi značilo da nastojanja vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusijom da smanje višak u snabdevanju i svedu globalne zalihe na petogodišnji prosek donose željene rezultate. Dogovoreno je smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno, počevši od početka prošle do septembra ove godine.

U početnoj je verziji dogovoreno da sporazum važi do početka 2018. godine. Ali, potom su proizvođači signalizirali da bi mogli dodatno produžiti period smanjene ponude do kraja ove godine.

"Rast cena podupire produženje OPEK-ovog sporazuma... kao i smanjenje zaliha", rekao je Vilijam O Loglin (William O'Loughlin) iz australijske kancelarije Rivkin Securitiesa.

Optimizam na tržištu nisu prigušila ni očekivanja da bi američka proizvodnja u februaru mogla dostići 10 miliona barela dnevno. Više proizvode samo Rusija i Saudijska Arabija.

"Razlog što tržišta trenutno ignorišu ta očekivanja je selektivna percepcija. Pažnja se pridaje samo vestima koje se uklapaju u sliku rasta cena", smatra analitičar Komercbanke (Commerzbanka) Karsten Frič (Carsten Fritsch).

Odvojeno je OPEK danas objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u utorak iznosila 66,39 dolara, odnosno, da je porasla 54 centa u odnosu na prethodni radni dan.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...