Američki naftaši profitirali od NAFTA-e

BM

Američka naftna industrija imala je koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, kaže Džek Džerard, predsednik Američkog instituta za naftu (API), pozivajući kabinet predsjednika Donalda Trumpa da ne dira u NAFTA-u. (foto: SNN)

Džek Džerard (Jack Gerard) predsednik Američkog instituta za naftu (API) pozvao je kabinet predsednika Donalda Trampa da ne dira u NAFTA-u, tvrdeći da je američka naftna industrija imala koristi od sporazuma o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom.

Uoči novog kruga pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) u drugoj polovini januara u Montrealu Džerard upozorava da bi bilo pogrešno menjati njegove odredbe u sektoru energetike, piše AFP.

"Iz naše perspektive energetski deo NAFTA-e dobro funkcionira", kazao je džerard novinarima.

Tramp je, inače, zatražio nove pregovore o NAFTA-i, kako bi obezbedio bolje uslove za američke kompanije i potrošače. Ali, iz mnogih američkih kompanija poručuju da su američka industrija i potrošači imali koristi od postojećeg sporazuma, a Džerard naglašava njegovu ključnu ulogu za uspeh naftne industrije.

"Najviše nas muči to što, u slučaju da ne bude dogovora o nekim od tih drugih delova sporazuma, treba zadržati postojeću konstrukciju NAFTA-e, kada je u pitanju Energija. Ne treba se povući iz sporazuma", naglašava čelnik API-ja.

Tramp je NAFTA-u proglasio "katastrofom", najgorim sporazumom koji su Sjedinjene Države ikada potpisale, tvrdeći da je prouzrokovao američki deficit u trgovini s Meksikom od 64 milijarde dolara i gubitak bezbroj radnih mesta.

Džerard, međutim, tvrdi da je sporazum "sjajan primer šta se može postići otvorenim granicama".

Prema vladinim podacima, američki izvoz nafte i derivata u Meksiko naglo je, sa samo 124.000 skočio, nakon potpisivanja sporazuma, na 880.000 barela dnevno tokom 2016. godine.

Pregovarači su zaključili pet krugova pregovora ali se i dalje spore oko pojedinih tema, a ove će godine njihove pozicije dodatno zakomplikovati predsednički izbori u Meksiku i izbori za američki Kongres.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...