Uoči izlaska na berzu Aramko postao deoničarsko društvo

BM

Saudijska Arabija promenila je status Aramka uoči izlaska na berzu, gde će se u drugoj polovini godine prodavati do pet odsto akcija, što je centralni deo "Vizije 2030.", ambicioznog reformskog plana saudijske vlade, koji ima za cilj da smanji zavisnost ekonomije Saudijske Arabije od nafte. (foto: Bloomberg)

Saudijska Arabija je od 1. januara promenila status nacionalnog naftnog giganta Aramka (Aramco) u deoničarsko društvo, u sklopu planirane ovogodišnje inicijalne javne ponude (IPO) akcija te kompanije.

Promena statusa kompanije, objavljena u službenom glasniku vlade, predstavlja uslov za lokalne kompanije u Saudijskoj Arabiji uoči izlaska na berzu, izjavio je jedan neimenovani izvor iz Aramka, piše agencija Rojters a prenosi Tanjug.

"Time je utvrđen okvir koji će omogućiti budućim investitorima da, zajedno sa vladom, poseduju akcije u kompaniji", rekao je britanskoj agenciji taj izvor.

Prodaja do pet odsto akcija u Aramku, koja bi trebalo da bude realizovana u drugoj polovini 2018. godine, zauzima centralni deo u "Viziji 2030.", ambicioznom reformskom planu saudijske vlade, koji ima za cilj da smanji zavisnost ekonomije Saudijske Arabije od nafte.

Aramko ima ukupan uplaćeni kapital od 60 milijardi rijala (16 milijardi dolara), koji je podeljen na 200 milijardi običnih akcija, saopštila je kompanija, dodajući da će Upravni odbor kompanije imati 11 članova i ovlašchenje da akcije kompanije izlistira na domaćim i međunarodnim berzama.

Vlada će imati pravo da imenuje ili da promeni direktora kompanije, na čijem mestu je trenutno saudijski ministar energetike Kalid al-Falih.

"Država će ostati jedini odgovaran entitet za finalne odluke, koje se tiču maksimalnog nivoa proizvodnje nafte u bilo kom trenutku", izjavio je neimenovani izvor.

Akcije Aramka bi mogle biti ponuđene na Njujorškoj, Londonskoj, Tokijskoj i Honkoškoj berzi, a vrednost IPO bi, prema tvrdnjama saudijskih vlasti, mogla dostići čak 2.000 milijardi dolara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...