Gasprom povećao proizvodnju i izvoz gasa u Evropu

M.L.

Ruski gasni gigant Gasprom povećao je proizvodnju gasa za 12,4 odsto na 472 milijarde metara kubnih i izvoz u Evropu i Tursku za 8,1 odsto, na 193,6 milijardi metara kubnih 2017. godine, rekao je juče Aleksej Miler, direktor ove ruske gasne kompanije. Isporuke Gasprom čine 40% ukupne količine gasa koju troši Evropa, objavio je Fajnenšel tajms.

Gasprom je 2017. godine proizveo 472 milijardu metara kubnih gasa, što je više za 12,4 odsto nego 2016. godine.

„Ovo je najbolji rast proizvodnje u istoriji kompanije. Postavili smo novi rekord izvoza na godišnjem nivou. Prema operativnim podacima prošle godine Gasprom je izvezao 193,6 milijardi metara kubnih gasa državama koje nisu dio Zajednice nezavisnih država /CIS/, što je za 14,6 milijardi metara kubnih više od prethodnog maksimuma iz 2016. godine, odnosno 179,3 milijarde metara kubnih", rekao je Miler a prenose ruski mediji, RIA Novosti i TASS.

Isporuke Gasprom čine 40% ukupne količine gasa koju troši Evropa, objavio je Fajnenšel tajms uz komentar da je zapaženo da je ruska energetska kompanija morala da smanji cene, kako bi zaštitila svoj udio na evropskom tržištu. To se dogodilo nakon što je EU počela da dobija više gasa iz Sjedinjenih Država, Katara i drugih zemalja.

Gasprom drugu godinu zaredom, prijavili su rekordne nivoe izvoza gasa, uprkos toga što su u Poljskoj i Litvaniji izgrađeni terminali za tečni prirodni gas.

Tako su nedovoljno efikasni pokušaji nekih istočnoevropskih zemalja da blokiraju projekte proširenja obima ruskog snabdevanja Nemcima, kao što je Severni tok 2.

Rojters komentariše da, iako Evropska unija već nekoliko godina nastoji da ograniči uvoznu zavisnost Evrope od ruskog gasa, Gasprom i dalje pokriva oko trećinu njene potrošnje. Izvoz u Nemačku, koja je glavni korisnik ruskog gasa, lane je porastao za 7,1 procenata, odnosno, na rekordnih 53,4 milijarde metara kubnih.

Budućnost ruskog izvoza gasa u EU nije, ipak, sasvim izvesna jer u narednim godinama, tj između 2021. i 2035. godine, ističe važnost nekoliko dugoročnih ugovora o isporukama najvećim kupcima. Na primer, Poljska koja uvozi Ruski gas još od 40-ih godina prošlog veka, saopštila je nedavno da 2022. neće obnoviti dugoročni ugovor.

Gasprom, inače, raspolaže najvećim rezervama gasa na svetu i ima monopol u Rusiji na izvoz preko cevovoda.

U globalnom rangiranju energetskih kompanija u S & P Plattsu, Gasprom je na prvo mesto po profitu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...