Rekordni transport ruskog gasa kroz Ukrajinu

BM

Tokom 2017. godine ukrajinskim gasovodima je transportovano za 13% više ruskog gasa nego 2016. godine ka evropskim potrošačima. (foto: tranzitni gasovodi ruskog gasa preko Ukrajine i Belorusije)

Tranzit prriodnog gasa evropskim potrošačima kroz ukrajinske gasovode tokom 2017. godine je dostigao 93 milijarde m3, što je za 13% više nego u 2016. godini, objavila je ukrajinska (državna) naftno - gasna firma Naftogaz.

Naftogaz je objavio, a prenosi ukrajinska novinska agencija UNIAN, da je reč o rekordnoj količini gasa u tranzitu preko Ukrajine nakon 2011. godine i puštanja u rad gasovoda Severni tok 1.

Iz Naftogaza su saopštili, takođe, da čak pet evropskih gasnih kompanija skladišti svoj gas u ukrajinskim podzemnim skladištima. To je omogućeno nakon što su uvedena carinska skladišta, u kojima trgovci sada mogu držati gas i duže od 1.000 dana bez naplaćivanja poreza i carinskih dažbina.

Prema važećem ugovoru o tranzitu ruskog prirodnog gasa preko Ukrajine, ruski Gasprom je, inače, dužan transportovati 110 milijardi m3 plina godišnje preko Ukrajine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...