Uz ECTO ušteda i odgovornost prema prirodi

J. Putniković

Još od novembra 2013. godine „LUKOIL SRBIJA” AD potrošačima na svojim pumpama i u veleprodaji nudi benzina i dizel goriva marke ECTO, čijim korišćenjem se smanjuje emisija štetnih izduvnih gasova a vlasnicima automobila obezbeđuje ušteda, jer se ovog goriva troši manje od standardnih goriva.

Prateći trend koji zagovara efikasnost i ekologiju kompanija „LUKOIL SRBIJA” još od novembra 2013. godine na svojim benzinskim stanicama počinje sa prodajom goriva nove generacije – goriva sa poboljšanim radnim karakteristikama pod brendom ECTO. U početku su se u ponudi našle dve vrste goriva: dizel gorivo ECTO Diesel i benzin ECTO Plus (benzin s oktanskim brojem 95).

Za one koji žele sportski stil vožnje, kompanija „LUKOIL SRBIJA” AD je stvorila novo gorivo premium klase — ECTO Sport, evro bezolovni benzin sa 98 oktana, koji se u Srbiji pojavio od juna 2016. godine, kaže u razgovoru za Balkanmagazin Dragoljub Stanković, rukovodilac operativnog upravljanja i maloprodaje naftnih derivate u „LUKOIL SRBIJA” AD.

Šta je gorivo ECTO i koje su njegove prednosti u odnosu na druga standardna goriva?

Jedno od glavnih prednosti goriva ECTO je ušteda goriva. Sada vozači mogu da pređu veću kilometražu od jednog točenja goriva. Drugo veoma važno svojstvo je efekat čišćenja sistema za ubrizgavanje goriva. Ne manje važna su ekološka svojstva goriva ECTO. Obe vrste novog goriva odgovaraju ekološkim standardima EVRO-5.

Dragoljub-Stankovic

Dragoljub Stanković

Ono što razlikuje dizel goriva ECTO Diesel od drugih standardnih dizel goriva je smanjenje i sprečavanje formiranja taloga na brizgaljkama i održavanje ovog sistema čistim, smanjenje buke i vibracije motora pri njegovom radu, povećanje obrtnog momenta, kao i smanjenje stvaranja pene pri utakanju goriva u rezervoar. S ovim problemom su se verovatno svi susretali prilikom točenja na benzinskoj stanici.

Prednosti benzina nove generacije ECTO Plus u odnosu na standardni benzin su: povećanje snage motora, poboljšanje ubrzanja i  ušteda goriva. Jedna od najvažnijih komponenata benzina ECTO Plus je modifikator trenja koji smanjuje mehaničko trenje u zoni cilindara, zahvaljujući čemu se smanjuje potrošnja goriva i povećava snaga motora, kao i njegova startnost.

Da li nova generacija goriva ECTO utiče na zagađenje životne sredine?

Korišćenjem benzina i dizel goriva marke ECTO smanjuje se emisija štetnih izduvnih gasova u atmosferu, što je svakako veoma važan momenat za ekologiju. Goriva iz porodice ECTO ne samo što imaju poboljšane eksploatacione karakteristike, već zadovoljavaju evropske ekološke standarde – Evro 5 (benzin –EN 228 i dizel – EN 590).

Koje su karakteristike upotrebe goriva ECTO u uslovima niskih temperatura?

Što se tiče temperaturnih karakteristika goriva ECTO, možemo reći da ona u potpunosti ispunjavaju sve evropske standarde. Naprimer, gorivo ECTO Diesel ima karakteristike: klase E ili klase F, i filtrabilnost u skladu sa evropskim standardom EN 590. U ponudi je i zimski ECTO Diesel. Kod ovog derivata već unapređene eksploatacione i ekološke karakteristike dodatno se nadgrađuju kroz sniženje CFPP (Cold filter pluggin gpoint). Temperatura kod koje dolazi do začepljenja filtera naziva se tačka filtrabilnosti, a zimski ECTO Diesel je dodatno spušta.

Da li ste radili ispitivanja i kakvi su rezultati provere kvaliteta goriva ECTO?

Navedena svojstva goriva ECTO su više puta potvrđena u različitim nezavisnim istraživačkim centrima, kako u Rusiji, tako i u Evropi. Tehničke karakteristike goriva ECTO u Srbiji potvrđena su ispitivanjem u istraživačkom centru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sprovedena su testiranja na probnom stolu na realnom motoru, kroz komparativnu analizu rezultata rada motora sa običnim standardnim gorivom i gorivom sa poboljšanim radnim karakteristikama ECTO.

Visoki kvalitet ECTO Sport goriva potvrđen je i ispitivanjima koja su sprovedena u Velikoj Britaniji u nezavisnom i akreditovanom na međunarodnom nivou istraživačkom centru „Tickford Power Train Test Ltd".

Gde se mogu nabaviti goriva ECTO?

Goriva premijum kvaliteta ECTO su zastupljena u svim regionima Srbije. Trenutno brendirana goriva LUKOIL se prodaju širom naše mreže i to: ECTO Plus na 88 benzinskih stanica, ECTO Diesel  na 102, a ECTO Sport na 5 benzinskih stanica („Aerodrom", Autoput za Zagreb 296, Beograd, „Avalski put", Bulevar oslobođenja 56, Beograd, „Temerinski put" Temerinski put bb, Novi Sad, „Kisačka", Kisačka 81, Novi Sad i „Hašimbegovića polje", Novovaroška bb, Prijepolje). Na svim benzinskim stanicama, na kojima su u ponudi ECTO goriva, potrošači imaju mogućnost da izaberu da li da natoče visokokvaliteno gorivo ECTO ili obično gorivo. Broj benzinskih stanica, na kojima se plasira ECTO goriva će se u budućnosti širiti.

Pre nego što su puštena u prodaju inovaciona goriva ECTO, sproveden je niz pripremnih radnji. Potpuno su očišćeni rezervoari u kojima se sada nalazi ovaj naftni derivat na benzinskim stanicama i izvršeno je baždarenje agregata za točenje goriva kompanije LUKOIL, koja su našla svoje kupce u mnogim zemljama sveta. Počevši od 2006. godine goriva ECTO se prodaju na benzinskim stanicama LUKOILa u Rusiji. LUKOIL je prva kompanija u Rusiji koja je počela prodaju benzina i dizel goriva sa poboljšanim eksploatacionim i ekološkim karakteristika. Od 2009. godine prodaja ove vrste  goriva počela je i pribaltičkim republikama. Danas se goriva ECTO prodaju u 14 evropskih zemalja ne računajući Rusiju.

Lukoil-pumpa

Posle koliko vremena potrošač može osetiti efekat od korišćenja goriva ECTO?

Vozač će praktično već od prvog sipanja u rezervoar goriva premijum kvaliteta ECTO Plus ili ECTO Diesel osetiti poboljšanje u radu motora svog automobila. Takođe, jedna od prednosti ovog goriva je što ćete sa jednim punim rezervoarom postići veću kilometražu u odnosu na obično gorivo, a tome doprinosi prisustvo modifikatora trenja u gorivu ECTO Plus i moćnog deterdženta Greenclean, kao i komponente koja povećava cetanski broj kod ECTO Diesel goriva. Nastavljajući da koristite goriva nove generacije ECTO već posle pređenih 2000-3000 kilometara vaš motor će praktično biti u stanju u kome je bio kada je automobil bio nov.

Da li mešanje goriva ECTO sa gorivima drugih proizvođača štetno za automobil?

Ne, i to je potvrđeno višegodišnjim iskustvom i odsustvom reklamacija. Mi isključujemo svaku vrstu negativnog efekta u slučaju mešanja goriva ECTO sa gorivima drugih proizvođača, naravno pod uslovom da ta druga goriva ispunjavaju predviđene standarde.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...