Poljska potpisala ugovor o uvozu gasa iz SAD

M.L.

Poljaci žele da se oslobode zavisnosti od gasa iz Rusije, makar i uvozom skupljeg gasa iz SAD.

Poljsko državno gasno preduzeće PGNiG potpisalo je prvi stednjoročni ugovor o uvozu tečnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država od kompanije Centrica LNG. Ugovor će se realizovati u devet isporuka u periodu od 2018. do 2022. godine. U saopštenju ništa nije rečeno o obimu i ceni ovog gasa.

"S najvećom verovatnoćom, to će biti prvi u seriji ovakvih ugovora. Naredni ćemo ugovoriti u roku od godinu-godinu i po, a radiće se o uvozu tečnog gasa iz SAD i(li) neke druge zemlje", saopšteno je  iz PGNiG.

Odustvo podataka o ceni i obimu isporuka po ovom ugovoru upućuje na zaključak da će uvezeni gas biti skuplji od onog iz Rusije koji Poljska sada uvozi. U junu ove godine Poljska je, kao prva zemlja srednje i istočne Evrope, već primila jednu isporuku LNG iz SAD. Dosad je tečni gas uvoziila iz Katara s kojim ima ugovor od marta ove godine o godišnjem uvozu od dva miliona tona LNG.

PGNiG najavljuje da neće produžiti ugovor o uvozu gasa s ruskim Gazpromom, koji važi do 2022 godine. Te količine gasa iz Rusije ovo preduzeće namerava da zameni novim gasovodom iz Norveške i uvozom tečnog gasa preko terminala Svinoušće na obali Baltičkog mora koji je otvoren lane. Projekt gasovoda iz Norveške je usvojen 2015. ubrzo posle dolaska na vlast stranke Pravo i pravednost (PiS). Taj plan je u martu ove godine dobio podršku Danske i Norveške. Poljske godišnje potrebe za plinom iznose oko 16 milijardi kubnih metara koje su, uglavnom, bile pokrivane uvozom ruskog gasa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...