Srbija neće imati problema sa snabdevanjem gasom

J.P.

Postoji apsolutna sigurnost snabdevanja gasom Srbije, rečeno je Aleksandru Antiću, srpskom ministru rudarstva i energetike, koji je juče u Moskvi razgovarao sa predsednikom Izvršnog odbora Gazproma, Aleksejem Milerom i o proširenju skladišta Banatski dvor i realizaciji Mape puta, koja definiše više mera za realizaciju plana, koji ima za cilj proširenje kapaciteta srpskog sistema za transport gasa.

Građani mogu da budu mirni, postoji apsolutna sigurnost snabdevanja gasom Srbije, poručio je iz Moskve ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji se juče u Moskvi sastao sa predsednikom Izvršnog odbora Gazproma, Aleksejem Milerom.

„U Moskvi sam, sa gospodinom Milerom, razmatrao proširenje skladišta Banatski dvor. Konstatovali smo da će do kraja godine biti definisano tehničko rešenje, a da će 2018. godine početi radovi. Građani Srbije mogu da budu mirni, jer je na sastanku konstatovano da postoji apsolutna sigurnost snabdevanja gasom Srbije“, izjavio je Antić.

Antić i Milerom su razgovarali o statusu i budućnosti tekuće bilateralne saradnje, uključujući i izvoz ruskog gasa u Srbiju i njegovo skladištenje na teritoriji Srbije.

Na sastanku je konstatovano da su isporuke ruskog gasa u Srbiju u prvih devet meseci 2017. porasle za 31,7 odsto u odnosu na period januar - septembar 2016.

Na sastanku su razmatrane i zajedničke aktivnosti iz Mape puta, koju su potpisali predstavnici Gasproma i Ministarstva rudarstva i energetike 27.juna ove godine, koja definiše više mera za realizaciju plana, koji ima za cilj proširenje kapaciteta srpskog sistema za transport gasa.

Na sajtu Gasproma se uz informaciju o radnom sastanku ministra Antića sa Aleksejom Milerom konstatuje da je Gaspromov partner u Srbiji Srbijagas, predudzeće u državnom vlasništvu, koje se bavi transportom gasa, skladištenjem i distribucijom u Srbiji i da je 2013.godine potpisan ugovor za ruske isporuke gasa Srbiji na period od 10 godina.

Rusi, takođe, ističu da je 2016.godine Gasprom izvezao u Srbiju 1,75 milijardi kubnih metara gasa, što je povećanje od 4,3 odsto u odnosu na 2015.godinu.

Pre dve godine Gasprom i Srbijagas potpisali su Memorandum o razumevanju za saradnju u oblastima podzemnog skladištenja gasa, korišćenja gasa kao pogonskog goriva, uključujući i LNG terminale kao deo naučno tehničke saradnje.

Srbijagas i Gasprom su 03. juna ove godine potpisali Memorandum o razumevanju za sprovođenje tehničkih i finansijskih studija izvodljivosti za proširenje podzemnoh skladišta gasa Banatski dvor.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...