Hrvatska beleži veliki porast izvoza nafte i naftnih derivata

BM

Naftna industrija Hrvatske u prvom polugodištu povećala proizvodnju za 20,2%, a vrednost izvoza za 74,3%.

Prema podacima koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku, u prvih šest meseci ove godine u Hrvatskoj je nominalni rast izvoza u kunama iznosio 14,5%, daleko više nego u istom periodu prošle godine, kada je na godišnjem nivou povećan za 3,6%. Najveći uticaj na rast izvoza u 2017. godini ima naftna industrija, koja je znatno povećala i proizvodnju i izvoz, prenosi portal EnergetikaNet.

Proizvodnja je povećana za 20,2%, a vrednost izvoza za čak 74,3%. Pri tom treba imati u vidu da je prosečna „brent“ cena sirove nafte na globalnom tržištu u prvih šest meseci porasla za 28,0%, što je dovelo i do rasta cena izvezenih naftnih derivata.

Otvorena su nova tržišta za izvoz naftnih derivata, Maroko i Gibraltar, a znatno je povećan i izvoz na stara, točnije u Italiju i BiH.

Oživljena domaća potražnja i rast izvoza roba i usluga istovremeno znatno podstiču rast uvoza, čija je vrednost na godišnjem nivou povećana za 11,2%. Najveći uticaj na ukupan rast uvoza imaju uvoz sirove nafte, u skladu s njenom povećanom preradom, uvoz motornih vozila, koji je dobar pokazatelj oporavka potražnje, i uvoz naftnih derivata, objavila je HGK.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...