Plan Ine: U Sisku bio-rafinerija i logistički centar, u Rijeci obrada teških ostataka

BM

Rafinerija Sisak bi, prema Diloitovoj analizi, od 1. januara 2021. mogla da bude pretvorena u bio-rafineriju i logistički centar. To će se desiti najkasnije onda kada počne da radi postrojenje za obradu teških ostataka u rafineriji Rijeka. Hrvatska ministarka privrede Marina Dalić ocenjuje da je dobro što Ina razmatra razne opcije za rafineriju u Sisku. (foto: rafinerija u Sisku)

Uprava Ine je radničkom savetu i sindikatima kompanije prošle nedelje predstavila Diloitovu analizu budućosti rafinerija u Sisku i Rijeci, prenosi Novi list.

Kako se predviđa, rafinerija Sisak bi od 1. januara 2021. mogla da bude pretvorena u bio-rafineriju i logistički centar, a to će se dogoditi najkasnije onda kada u rad bude pušteno postrojenje za obradu teških ostataka u rafineriji Rijeka. Ovo postrojenje je Inina investicija vredna oko tri milijarde kuna.

Prelaznim rešenjem dobilo bi se na vremenu da se osmisli dugoročno rešenje Inine bio-strategije. Naime, Diloitova analiza predviđa mogućnost da se u međuvremenu naftni poluproizvodi prevoze između dveju rafinerija, u oba smera.

Tako bi se rasteretila Rijeka tokom tri godine, koliko će trajati izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka. Do tada, Sisak bi nastavio s radom u blokovima, što bi minimalizovalo gubitak te rafinerije, kaže se u analizi.

Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede, preduzetništva i obrta Marina Dalić ocenila je da je dobro što Ina razmatra razne opcije za rafineriju u Sisku.

“Vladi je izuzetno važno stvaranje uslova za povećanje zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i u tom smislu je dobro što Ina razmatra razne opcije za Rafineriju nafte (RN) Sisak”, izjavila je Marina Dalić u petak, navodi portal SEEbiz.

Na novinarsko pitanje za komentar Diloitove analize opstanka RN Sisak, uz napomenu da o toj analizi ima informaciju iz medija, ona je kazala da je "ispravan smer da se analiziraju mogućnosti i poslovne prilike koje će rezultirati zadržavanjem zaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji i razvojem poslovanja u tom području".

"Nama kao Vladi je izuzetno važno da se u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je tokom proteklih godina značajno pogođena propašću starih, socijalističkih preduzeća, održe i razvijaju mogućnosti za zapošljavanje velikih kompanija, a onda naravno i malih", rekla je Dalić posle predstavljanja projekta "Sve na jednom mestu", kojim se građanima i preduzetnicima približavaju mogućnosti instrumenata unutarnjeg tržišta EU. "Ina je tu jedan od sigurno najvažnijih preduzetnika i meni je stoga drago da razmatra razne opcije kako da poveća zaposlenost. Naravno, konačne odluke doneće upravljački organi Ine", rekla je ministarka.

U Ini kažu da Diloitova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazuje kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rešenje.

Nekoliko predloga iz te analize kombinuje mogućnost prevoza naftnih poluproizvoda između dveju rafinerija u oba smera, radi bolje iskorišćenosti kapaciteta, s mogućnošću proizvodnje bitumena i kalcinisanog koksa u Sisku.

Prema poslovnim rezultatima Ine, RN Sisak je 2016. godine generisala negativni tok novca u iznosu od 194 miliona kuna, dok je negativan finansijski efekat na dobit iz osnovne delatnosti iznosio 264 miliona kuna. Takav trend nastavio se i u prvom polugodištu ove godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...