Mađari neće rumunski gas

J. Putniković

Izgradnja gasovoda BRUA od Bugarske do Austrije dovedena je u pitanje jer su Mađari obavestili Rumune da ovaj gasovod više ne može ići preko Mađarske. Završetak gasovoda BRUA je planiran za 2020. godinu, kako bi se njime transportovao gas iz rumunskih nalazišta u Crnom moru. Mađari predlažu Transgazu da se količina od 4,4 milijarde metara kubih, koja je bila predviđena za Mađarsku, ponudi Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji ili Ukrajini.

Izgradnja međunarodnog gasovoda BRUA od Bugarske do Austrije dovedena je u pitanje, jer je mađarski operator FGSZ obavestio rumunskog operatora gasnog transportnog sistema Transgas da ovaj gasovod više ne može ići preko Mađarske.

BRUA je gasovod koji je planiran kao veza Bugarske i Rumunije i Ruminije sa Mađarskom i Austrijom, da bi se poboljšala mogućnosti diversifikacije snabdevanja i energetske sigurnosti tih zemalja i smanjila zavisnost od ruskog gasa. Ali, sada je FGSZ obavestio partnere da ne može odraditi postupak rezervisanja količina gasa, što je neophodno za planiranje dodatnih transportnih kapaciteta gasovoda, a razlog je izostanak odobrenja od njegovog nadzornog odbora.

Mađari predlažu Transgazu da se količina od 4,4 milijarde metara kubih, koja je bila predviđena za Mađarsku, ponudi Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji ili Ukrajini. Transgaz je u objavi naveo da se pripreme za izgradnju gasovoda u Rumuniji i ostalim zemljama, osim Mađarske, nastavljaju prema planu, javlja rumunski portal Nine o Clok a prenosi Energetika-net.

Iz rumnskog ministarstva energetike i Transgaza je, inače, njavljivano sredinom maja da će gradnja gasovoda BRUA otpočeti u novembru ove godine. Tada je isticano da je u toku dovršetak studije uticaja gasovoda na okolinu i da izgradnja mora biti završena do kraja 2019. godine, kako bi 2020. bio pušten u redovni rad. Naime, za tu godinu je najavljivano da će ExonMobil i Petrom početi komercijalno iskorišćavanje gasnih polja u Crnom moru.

BRUA-gasovod

Isticano je da je gasovod BRUA ključni projekat za omogućavanje proizvodnje gasa u rumunskim vodama Crnog mora, jer će omogućiti njegovu distribuciju po Rumuniji ali, i izvoz u Bugarsku, Mađarsku i Austriju. Kako u Austriji već postoji uhodan pliski hub - Baumgarten i tržište čuli su se komentari da bi u ovoj zemlji rumunski gas mogao postići dobru cenu.

Projektom je predviđeno da gasovod BRUA u Rumuniji bude dug 528 kilometara, da će prolaziti kroz područja 11 okruga, 79 naselja i oko 22 000 privatnih imanja, javio je rumunski portal Energy World Magazine.

Rumunski ministar energetike Victor Vlad Grigorescu je u septembru 2016. godine rekao da će njihov deo biti povezan sa bugarskom sekcijom za samo nekoliko nedelja.

“Ovaj gasovod će dobiti važnu finansijsku podršku Evropske unije kroz takozvani mehanizam projekata od zajedničkog interesa. To će biti oko 180 miliona evra, čemu dodajemo naš ulog - najmanje još 220 miliona evra, koje će rumunski operator dodati za ovaj projekat, koji pored energetske sigurnosti znači obezbeđuje i zapošljavanje i rast BDP-a”, rekao je Grigorescu.

Kraka prema Bugarskoj planiran je sa kapacitetom od 1,5 milijarde metara kubnih gasa godišnje, a krak prema Mađarskoj sa mogućnošću transporta 4,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Evropska komisija je, inače, prošle godine rumunskom operatoru gasnog transportnog sistema Transgasu odobrila pristup za korištenje 179 miliona evra pomoći u izgradnji rumunske deonice gasovoda BRUA.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...