NIS povećao dobit

J.P.

NIS je u prvom polugodištu 2017. godine ostvario četiri puta veću neto dobit nego u istom periodu prošle godine. “Nastavljamo sa investicijama – kompanija ulazi u aktivnu fazu druge etape modernizacije Rafinerije u Pančevu”, najavljuje Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a. (foto: Rafinerija nafte u Pančevu)

Neto dobit NIS grupe u prvih šest meseci 2017. godine iznosi 12,4 milijarde dinara, što je četiri puta više u odnosu na prvo polugodište prošle godine (3,1 milijarda dinara). Pokazatelj EBITDA je za 71 odsto viši u poređenju sa prvim polugodištem 2016. godine i iznosi 22,5 milijardi dinara. Pritom je efekat programa mera za povećanje operativne efikasnosti NIS-a na pokazatelj EBITDA u ovom izveštajnom periodu iznosio 2,8 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju NIS grupe, povodom objavljivanja konsolidovanih rezultate poslovanja za prvo polugodište 2017. godine, pripremljenih u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda su iznosile 80,3 milijarde dinara što je pet odsto više nego u prvih šest meseci 2016. godine.

NIS je za prvih šest meseci proizveo 692.000 uslovnih tona sirove nafte i prirodnog gasa, dok je obim prerade u rafinerijskim kapacitetima NIS-a iznosio 1,6 miliona tona. Ukupan obim prodaje naftnih derivata iznosio je 1,6 miliona tona, pri čemu je maloprodaja u Srbiji zabeležila rast od dva odsto u odnosu na prvo polugodište 2016. godine.

„Finansijski rezultati NIS u prvoj polovini godine pokazuju sigurnu pozitivnu dinamiku. Za izveštajni period u razvoj NIS-a smo investirali 10 milijardi dinara, što je devet odsto više nego u prvih šest meseci prethodne godine. Nastavljamo sa investicijama – kompanija ulazi u aktivnu fazu druge etape modernizacije Rafinerije u Pančevu. Ubeđen sam da će novi razvojni projekti i dalje povećanje efikasnosti poslovanja obezbediti jačanje pozicije NIS na energetskom tržištu Balkana“, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS a.d. Novi Sad.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...