Gasno umrežavanje Srbije i Bugarske

J.P.

Srbija i Bugarska danas su potpisale Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno-transportnih sistema na teritoriji Republike Srbije i Republike Bugarske, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU. Ovi gasno-transportni sistemi će, uz izradnja bugarskog gasnog čvorišta omogućiti da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama Jugoistočne Evrope.

U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije danas je potpisan Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno-transportnih sistema na teritoriji Republike Srbije i Republike Bugarske, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU.

Razvoj gasno-transportnih sistema Srbije i Bugarske je, da podsetimo, dogovoren i sa ruskim Gaspromom, a ove razvojne aktivnosti zapravo su deo velikog infrastrukturnog projekta izgradnje gasovoda kojim će Turski tok iz Turske preko Bugarske I preko Srbije biti produžen do Mađarske i transportovati  gas do  balkanskih ali i  evropskih potrošača.

Memorandum su potpisali Dušan Bajatović, direktor JP  Srbijagas i predstavnik bugarske firme Bulgartransgas a dogovoreno je da se sve aktivnosti rade koordinirano.

Ovaj dokument potpisan je na sastanku ministara energetike Srbije i  Bugarske, Aleksandra Antića i Temenuške Petkove.

Antic-Petkova

Antić i Petkova su razmatrili zajednički projekti koji su u toku, pre svega izgradnja Interkonektora Bugarska – Srbija. Ove godine u Sofiji je već potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju projekta gasnog interkonektora Bugarska – Srbija, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Da će izgradnja gasnog Interkonektora između Bugarske i Srbije poboljšaće snabdevanje gasom u celom regionu, složila su se oba ministra a Petkova je informisala Antića o razvoju projekta bugarskog gasnog čvorišta, čija će izgradnja doprineti diversifikaciji gasnog snabdevanja i uveliko razviti tržište gasa u regionu.

Izradnja bugarskog gasnog čvorišta omogućiće da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama Jugoistočne Evrope, konstatovano je na sastanku.

Antić i  Petkova su ocenili da je saradnja dve države na visokom nivou, da se naši ukupni odnosi dodatno razvijaju i da ćemo, u narednom periodu, imati veći broj zajedničkih projekata, pre svega u oblasti energetike.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...