Merkelova: Ne treba nam mandat EU za Severni tok 2

BM

Angela Merkel smatra da nije potreban specijalni mandat Evropske unije za pregovore o projektu Severni tok 2, ali da „pravna pitanja treba da budu razjašnjena“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da nije potreban specijalni mandat Evropske unije za pregovore o projektu Severni tok 2, ali da „pravna pitanja treba da budu razjašnjena“, piše Sputnjik.

„Što se mene tiče, smatram da postoje pravna pitanja koja treba razjasniti u vezi sa Severnim tokom 2, ali u svemu ostalom ovde je reč o  ekonomskom projektu. Ne mislim da  nam je za to potreban specijalni mandat, nego prosto sva pravna pitanja treba da budu razjašnjena“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Berlinu.

Evropska komisija je 9. juna usaglasila zahtev sa zemljama EU za dobijanje mandata za pregovaranje s ruskom stranom o stvaranju specijalne pravne strukture, na osnovu koje, prema mišljenju Evropske komisije, treba da radi budući gasovod Severni tok 2.

Zamenik ministra energetike Rusije Anatolij Jankovski rekao je ranije danas da je primena normi trećeg energetskog paketa EU na Severni tok 2 loša po sam projekat, ocenivši to kao bezumlje.

„Jasno je da to neće biti povoljno, mi se s njima sudimo preko Svetske trgovinske organizacije. To je bezumlje“, rekao je Jankovski na marginama konferencije Perspektive energetske saradnje Rusija — EU. Gasni aspekt. „Postoji zaključak pravne službe Evropske unije da norme trećeg paketa ne važe za ofšor. Tačka. Odatle se postavlja pitanje šta nama može da predloži predstavnik Evropske komisije. Da uđemo u pregovore o važenju ovih normi. Mislim da je to prosto nekorektno… Mi se s njima sudimo zbog ovih normi pred Svetskom trgovinskom organizacijom“.

Za Severni tok 2 ne važe pravila unutrašnjeg tržišta EU, trećeg energetskog paketa, pošto cev neće prolaziti preko kopna Evropske unije. Evropska komisija je zbog toga saopštila da želi da postigne sporazum s Rusijom o nizu ključnih principa rada gasovoda.

Među tim principima su transparentnost funkcionisanja gasovoda, nediskriminaciono utvrđivanje tarifa za puštanje gasa, mogućnost da treće strane isporučuju „plago gorivo“, kao i podela delatnosti na prodaju i transport gasa.

Zamenik predsednika uprave Gasproma Aleksandar Medvedev rekao je ranije novinarima da su evropske kompanije obezbedile sredstva za finansiranje Severnog toka 2.

„Sva sredstva su, kako je i planirano, stigla na račune kompanije Nord strim 2“, rekao je Medvedev.

Krajem aprila  predstavnici kompanije Nord strim 2 su sa predstavnicima Šela, OMV-a, Endžija, Unipera i Vinteršala potpisali sporazume o finansiranju gradnje gasovoda Severnog toka 2. Prema sporazumu, evropski partneri odobravaju kompaniji-izvođaču kredite po godišnjoj stopi od šest odsto do 2019. godine, a sam Gasprom finansira izgradnju pod istim uslovima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...