U SAD sve veće zalihe nafte – OPEK razmatra efekate smanjenja proizvodnje

BM

Uoči sastanka OPEK-a oko efekata smanjenja proizvodnje nafte na cenu crnog zlata proizvodnja nafte u SAD i zalihe su, prema podacima američke EIA, nastavila da rastu prošle nedelje, petu sedmicu zaredom. Barel se prodavao za oko 51 dolar a analitičari procenjuju da će ponuda sirove nafte dramatično rasti ubuduće zato što će se proizvodnja nafte iz škriljaca iz SAD preseliti u druge zemlje.

U trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri pripremaju za sastanak na kom će razmotriti efekte smanjenja proizvodnje, a povećanje zaliha u SAD signalizira da pomenuta mera još ne daje rezultate, kako izveštava Blumberg, cene nafte su se u petak na međunarodnim tržištima stabilizovale nešto ispod cene od 51 dolar po barelu. Agencije izvestavaju da na cene crnog zlata uticaj imaju i saudijske procene o smanjenim isporukama u SAD, odnosno, očekivanja da će koordinirano smanjenje ponude konačno doneti opipljive rezultate – uravnoteženje ponude i tražnje na tržištu.

Tržište je danas bilo fokusirano na procenu Saudijske Arabije da su u martu smanjene isporuke u SAD za oko 300.000 barela dnevno u odnosu na februar.

Na londonskom je tržištu cena barela danas popodne je bila gotovo nepromenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,72 dolara. Značajnijih promena u ceni nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 47,90 dolara.

Cena naftnih fjučersa za isporuku u maju porasla je dans (petak) za 0,7 odsto u Njujorku, čime je nedeljni gubitak smanjen na 1,5 odsto.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju prodavana je po ceni od 48,04 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je skok od 34 centa u odnosu na jučerašnju cenu, dok je severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u maju poskupela za 33 centa, na 50,89 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjuccersa u Londonu, izveštava Tanjug.

Prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA) proizvodnja nafte u SAD je, zajedno sa zalihama, nastavila da raste prošle nedelje, petu sedmicu zaredom, na 9,13 miliona barela dnevno.

Zalihe su porasle za 4,95 miliona na 533,1 milion barela u nedelji zaključno sa 17. martom, što je najveći nedeljni nivo otkako je EIA 1982. godine počela sa praćenjem tih podataka.

Zvaničnici OPEK-a se ovog vikenda sastaju u Kuvajtu, kako bi razgovarali o napretku u “rezanju” proizvodnje nafte, kako bi se smanjla prekomerna globalna ponuda.

Cena američke "lake" nafte je ovog meseca pala ispod 50 dolara za barel, prvi put u ovoj godini, pošto su rekordne zalihe i skok proizvodnje u SAD povečali pritisak na OPEK-ovo “rezanje” proizvodnje. Jer, od sredine prošle godine proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD je porasla više od osam odsto, na nešto više od 9,1 miliona barela dnevno.

Ruski privatni proizvođači, takođe, podupiru smanjenje proizvodnje koje predvodi OPEK, jer im je poskupljenje sirove nafte, ipak, nadoknadio deo izgubljenih prihoda.

Analitičari smatraju da je današnja stabilizacija cena znak da je silazni trend, u sklopu kojeg su cene od sredine januara “potonule” oko 12 odsto, dotakao dno.

"Čini se da se nazire dno krivulje. U cene su uračunati brojni negativni faktori", konstatuje Olivier Jakob iz PetroMatrixa dok Dennis Gartman, urednik Gartman Lettera smatra da će cene u dugoročnoj perspektivi nastaviti silaznom putanjom.

"Pad je vrlo stvaran. Proizvodnja nafte iz škriljaca metodom frakinga je u SAD tek započeta i brzo će biti prebačena i u druge zemlje, tako da će ponuda sirove nafte dramatično rasti u u godinama koje dolaze", rekao je Gartman u petak na Rojtersovom Forumu o globalnim tržištima.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 48,35 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...