Gasifikovana stara Rakovica

J.P.

Svečanim puštanjem u rad Merno-regulacione stanice Braća Veličković omogućeno je da 2.000 domaćinstava stare Rakovice od danas bude priključeno na gas. Gas će uskoro stići i do Resnika, Kneževca, Avala grada i Košutnjaka - oko 17.000 domaćinstava, a do kraja 2018. godine Srbijagas će u Beogradu završiti mrežu za gasifikaciju 90.000 domaćinstava.

U Godominskoj ulici u Staroj Rakovici danas je svečano puštena u rad Merno-regulaciona stanica Braća Veličković, koja će omogućiti da se na distributivnu gasnu mrežu priključi 2.000 domaćinstava u ovom delu Grada Beograda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandr Antića, koji je simboličnim paljenjem baklje, zvanično otvorio ovaj gasovodni objekat, izjavio je da je ovo rezultat jedne sinergije svih nivoa vlasti i naročito zahvalio Javnom preduzeću Srbijagas na realizaciji projekta gasifikacije ne samo ove, već i drugih beogradskih opština.

„Ovo je rezultat jedne sinergije svih nivoa vlasti“, rekao je Antić i zahvalio rukovodstvu Rakovice, grada Beograda koji su dali planski osnov i sve neophodne administrativne dozvole koje prate realizaciju ovog projekta, kao i Srbijagasu.

Javno preduzeće Srbijagas je, inače, investitor projekta gasifikacije u Rakovici, a preduzeće Millennium team je izvođač radova. Projektom, čija je ukupna vrednost 7,7 miliona evra, predviđena je izgradnja čeličnog gasovoda u dužini od dva kilometra i polietilenskog distributivnog gasovoda niskog pritiska od 150 kilometara. Sve to, kao što je rečeno, omogućiće priključenje 17.000 domaćinstavau Resniku, Kneževcu, Avala gradu i Košutnjaku na gradsku gasnu mrežu.

 Istovremeno nastavljaju se i sa aktivnostima u Zemunu i opštini Grocka.

gas-rakovica

”Očekujem da, do kraja iduće godine, otprilike 90.000 Beograđana bude priključeno na gasovodnu mrežu”, istakao je Antić.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da su pred Gradom Beogradom veliki infrastrukturni projekti, koji ne mogu da se realizuju bez zajedničkog rada Vlade Srbije i Grada. Ističući da će početak rada gasne merno regulacione stanice Braća Veličković omogućiti da se više od 2.000 domaćinstava priključi na gas Vesić je rekao da “projekat priključenja na gas u Rakovici potvrđuje politiku koja se sprovodi u prethodne dve-tri godine, da se ulaže u prigradske opštine kako bi se dostigla nedostajuća infrastruktura, gas, vodovod, kanalizacija...Svi treba da se osećaju kao građani Beograda, bez obzira da li žive u Grockoj, Košutnjaku ili Terazijama.”

Od članova menadžmenta Srbijagasa, Milana Zdravkovića i Jovice Budimira, moglo se čuti da je u ovom trenutku u toku realizacija Programa gasifikacije Gradskih opština Rakovica, Grocka i Zemun i da navedeni projekti podrazumevaju izgradnju ukupno preko 1.000 kilometara gasovodne mreže, koja će omogućiti priključak za više od 90.000 domaćinstava i malih privrednih subjekata na teritoriji ovih opština. Na dinamiku realizacije tih projekata, kako je istaknuto, najviše utiču ograničenost raspoložive planske dokumentacije i složenost rešavanja imovinsko pravnih odnosa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...