I pored jeftine nafte NIS povećao neto dobit

J.P.

NIS je prošle godine ostvario neto dobit koja je, uprkos krize u naftnom sektoru zbog „pada“ cena sirove nafte 2014. godine za 3 % veća od ostvarene u 2015. godini.

Tokom 2016. godine NIS grupa je ostvarila neto dobit od 15 milijardi dinara, što je tri odsto više nego godinu dana ranije. Time je ujedno prekinut trend smanjenja neto dobiti koji je počeo pojavom krize u naftnom sektoru 2014. godine. Rezultat je ostvaren u nepovoljnim makroekonomskim uslovima, pre svega niskim cenama nafte u 2016. godini. Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) iznosio je 39,8 milijardi dinara, sapšteno je iz NIS-a povodom objavljivanja revidiranih konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2016. godinu, pripremljenih u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja.

Iz NIS-a ističu da su ovi rezultati ostvareni zahvaljujući sprovođenju programa mera za povećanje operativne efikasnosti čiji se efekat u 2016. godini procenjuje na 8,6 milijardi dinara. NIS je nastavio sa investicijama i u razvojne projekte uložio 26,1 milijardu dinara, čime je ostao u vrhu vodećih investitora u Srbiji. Obaveze NIS-a po osnovu poreza i drugih javnih prihoda u 2016. godini iznosile su 163,3 milijarde dinara, odnosno sedam odsto više nego 2015. godine. NIS uprkos složenim makroekonomskim uslovima nije menjao politiku dividendi i akcionarima je četvrtu godinu zaredom isplaćeno 25 odsto neto dobiti za prethodnu godinu, konkretno nešto više od četiri milijarde dinara.

„Veoma smo ponosni na rezultate koje smo ostvarili u 2016. godini. Oni su još jednom pokazali uspešnost i otpornost našeg sistema, koji se zasniva na kontinuiranom povećanju efikasnosti poslovanja sa jedne strane i na investiranju u dalji razvoj, sa druge. Zato planiramo da u 2017. godini nastavimo pozitivan trend rasta ključnih finansijskih i operativnih pokazatelja, što će dugoročno obezbediti efikasnost biznis procesa NIS-a. U periodu između 2017. i 2019. godine Gaspromnjeft će u strateške projekte NIS-a investirati više od 100 milijardi dinara. Ta ulaganja biće temelj za dalji razvoj NIS-a i obezbediće sigurnu budućnost kompaniji, našim zaposlenima i akcionarima“, kaže Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a i član Izvršnog odbora Gaspromnjefta povodom objavljivanja rezultata za 2016. godinu.

Ukupna proizvodnja nafte i gasa iznosila je 1,46 miliona uslovnih tona, dok se trend prirasta rezervi ugljovodonika u 2016. godini procenjuje na 3,4 odsto. Ukupan obim prerade nafte bio je 3,3 miliona tona, odnosno jedan odsto više nego 2015. godine. Nastavljena je realizacija projekta Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo, što je sledeća faza u modernizaciji NIS-ovih prerađivačkih kapaciteta.

Tokom 2016. godini NIS je na tržište plasirao novo premijum gorivo G-Drive dizel. Obim prometa naftnih derivata povećan je tri procenta u odnosu na 2015. godinu i iznosio je 3,34 miliona tona.

U 2016. godini nastavljeno je i sa diversifikacijom poslovanja. U NIS-ovim postrojenjima proizvedeno je ukupno 147.505 MWh električne energije što je povećanje od 19 procenata u odnosu na prethodnu godinu. NIS je nastavio sa aktivnostima na realizaciji projekta Termoelektrane-toplane Pančevo, a sa kineskom kompanijom Betec potpisan je sporazum o saradnji u oblasti razvoja geotermalne energije u Srbiji.

Značajni rezultati postignuti su i u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment) koja je bila u primarnom fokusu NIS-a u 2016 godini. Indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) umanjen je 46 odsto u poređenju sa 2015. godinom čime je NIS značajno doprineo unapređenju na polju bezbednosti i zdravlja na radu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...