Svetska banka očekuje značajno poskupljenje energije i metala ove godine

BM

U najnovijim prognozama za tržišta sirovina Svetska banka zadržala je važeću procenu prema kojoj bi cena barela sirove nafte u 2017. godini, u proseku, trebala biti 55 dolara, što bi značilo skok od 29 odsto u poređenju sa 2016. godinom.

Svetska banka (SB) objavila je da u ovoj godini očekuje snažan rast cena sirovina poput energenata i metala zbog prenapregnute ponude i pojačane potražnje.

U najnovijim prognozama za tržišta sirovina Svetska banka zadržala je važeću procenu prema kojoj bi cena barela sirove nafte u 2017. godini, u proseku, trebala biti 55 dolara, što bi značilo skok od 29 odsto u poređenju sa 2016. Godinom, prenose agencije.

Procena se bazira na pretpostavci da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i ostali proizvođači nafte delomično sprovesti u delo dogovor o ograničavanju proizvodnje nakon dugog perioda neograničenog nivoa proizvodnje, navodi se u izveštaju.

Poskupljenje metala zbog toga što će ponuda biti dodatno prenapregnuta, uz paralelnu snažnu potražnju iz Kine i razvijenih privreda, prema novoj proceni Svetske banke će biti oko 11 odsto, što je skoro tri puta više u poređenju sa oktobarskim projekcijama, prema kojima je predviđano poskupljenje od četiri odsto.

"Čini se da su cene većine sirovina prošle godine dotakle dno i na putu su jačanja u 2017. godini", konstatuje John Baffes, viši ekonomista i glavni autor tromesečnih Prognoza Svetske banke za tržišta sirovina.

U sektoru poljoprivrede u celini cene bi ove godine trebale porasti manje od jedan odsto, pri čemu bi biljna ulja, uljarice i sirovine trebale blago poskupeti, dok bi cene žitarica trebale pasti gotovo tri odsto, s obzirom na poboljšane izglede ponude.

U sektoru plemenitih metala u SB očekuju pad cena za sedam odsto u kontekstu očekivanog rasta referentnih ključnih kamatnih stopa i posustajanja kupovina imovine koja je na glasu kao sigurno utočište za kapital.

"Poseban fokus" Svetska banka pokazuje ujedno da su ekonomije u nastajanju i u razvoju, koje su usmerena na izvoz sirovina snažno pogođene slabijim rastom investicija, koji je u 2015. godini iznosio 1,6 odsto, nasuprot 7,1 odsto u 2010. godini.

"Slabost investicija - kako javnih tako i privatnih - koči čitav niz aktivnosti u tržišnim privredama u nastajanju i razvoju, koje su orijentisane na izvoz sirovina", zaključuje Ayhan Kose, direktor Development Prospects Groupa Svetske banke.

"Većina tih privreda ima tek ograničen manevarski prostor za suprotstavljanje posustajanju investicija, pa moraju primenjivati mere za poboljšanje poslovnog okruženja, podsticanje raznovrsnosti u privredi i poboljšano upravljanje u smeru boljih izgleda za rast u dugoročnoj perspektivi", dodaje Kose.

Svetska banka objavljuje prognoze za tržišta sirovina u tromesečnim razmacima. Sledeća prognoza je prema rasporedu u aprilu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...