Putin i Maduro u Pekingu o ceni „crnog zlata”

J.P.

Predsednici Venecuele i Rusije, Nikolas Maduro i Vladimir Putin u Pekingu su se dogovorili da stimulišu rast cene sirove nafte.

Vladimir Putin i Nikolas Maduro su u Kini na svečanost posvećenoj 70-togodišnjici kraja Drugog svetskog rata razgovarali o zajedničkim koracima dve zemlje po pitanju cena nafte, pre svega u kontekstu saradnje Rusije i OPEK-a.

Putin i Maduro su se dogovorili da stimulišu rast cena nafte, piše Ruska reč dok Sputnik prenosi Rojters, koji ističe da je na sastanku u Pekingu predsednik Venecuele rekao ruskom predsedniku da venecuelanske vlasti „imaju neke dobre ideje“ koje se tiču oblasti naftne politike.

„Maduro ima neke dobre ideje za stabilizaciju tržišta nafte, “ piše Rojters navodeći da je Nikolas Maduro, predsednik Venecuele doputovao juče (3. septembra) u Kinu na pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom koji je u radnoj poseti Pekingu. Šefovi dveju država razgovarali su o niskom cenama nafte i razmenili mišljenja o njihovoj stabilizaciji.

„Rusija i Venezuela sposobne su stabilizovati cene nafte. Osim pitanja naših bilateralnih odnosa možemo razgovarati o problemima na svetskom tržištu, borbi za mir u celini i, naravno, možemo razgovarati o važnom pitanju, kao što je nafta“, objasnio je predsednik Venecuele a Putin je istakao da je robna razmena između Rusije i Venecuele značajno smanjena prošle godine, ali da je zato 2015. godine porasla za 25%.

„Potrebno je analizirati zašto se to dešava, šta treba da se uradi, kako bi došlo do ritmičkog napretka“, izjavio je Putin.

Nestabilne cene nafte ne odgovaraju interesima Rusije i Venecuele, pa ne čudi što su se Putin i Maduro dogovorili o zajedničkim akcijama u cilju podržavanje njihovog rasta, saopštio je pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov, precizirajući da, po mišljenju Putina, ne postoje jednoznačne mere za stabilizaciju cena nafte i podsticanje njenog rasta, ali postoji potreba da se aktivnosti usklade, prenosi sajt vz.ru.

Uoči posete predsednika Putina Kini pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je saopštio da je tokom putovanja planirano potpisivanje oko 30 dokumenata, kao i razgovor sa liderom Venecuele o saradnji Rusije sa OPEK-om.

Venecuela je, inače, 28. avgusta iznela predlog članicama OPEK-a da se održi vanredna sesija Organizacije zemalja izvoznika nafte uz učešće Rusije, na kojoj bi trebalo da se razmotri novonastala situacija na svetskom tržištu nafte, kako bi se izradila strategija za podržavanje cena na naftnom tržištu, saopštio je Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore.

A Maduro je do sada više puta izjavio da OPEK treba da uspostavi partnerske odnose sa Rusijom kako bi se stabilizovale svetske cene nafte.

„Venecuela je veoma zabrinuta. Ako se ne preduzmu određeni koraci, cena nafte će nastaviti da pada. I oni isto shvataju da je uticaj OPEK-a ograničen i da je potrebna saradnja sa proizvođačima koji ne ulaze u organizaciju, pre svega sa Rusijom“, pojasnio je jedan od saradnika Volstrit džurnala navodeći da je, između ostalog Venecula o tome razgovarala i sa Katarom.

Pad cena na naftnom tržištu sve je teže objasniti čisto tržišnim razlozima. Suviše mnogo pokazatelja ukazuje na to da najveći igrači na tom tržištu direktno utiču na kretanja cena.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) lani su odlučile dopustiti pad cena nafte iz više razloga, no Venezuela, kojoj kronično nedostaje gotovine, želi poskupljenje „crnog zlata” i sklapanje novog sporazuma između OPEC-a i zemalja izvoznica nafte koje nisu članice OPEC-a.

Rusija, koja nije članica OPEC-a je dosad odbijala smanjivati proizvodnju jer želi zaštititi svoj tržišni udeo. Ako bi Rusija smanjila proizvodnju nafte izgubila bi prihode, a oni su nužno potrebni za punjenje ruskog budžeta, piše Hina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...