Kako je polku izmislila jedna nepoznata temperamentna Čehinja

Milan Lazarević, Prag

Obično se misli (zbog sličnog imena) da je ova igra, omiljena posebno u srednjoj Evropi, nastala u Poljskoj ali to nije tačno – izmislila je, negde tokom 1830, vesela i lakonoga služavka Ana Hadimova od čije je smrti (04.08.1884.) proteklo tačno 130 godina
(ilustracija, plakat za igranku sa polkom u Bostonu)

Mnogi u Češkoj, srednjoj Evropi, pa i šire u svetu, vole da igraju polku i kada se okreću u tom ritmu misle da ta igra potiče iz Poljske. Češki dnevnik Lidove novini otkriva, međutim, da je ova igra, koji je postala bitni deo plesne tradicije Srednje Evrope, nastala u mestu Kostelec na Labi u Češkoj „negde tokom 1830.“ i da ju je “izmislila“ temperametna služavka, izvesna Ana Hadimova (Anna Chadimova) od čije se smrti upravo navršilo 130 godina.

Jaromir Vejvoda s

Spomen ploča kompozitoru najpoznatije polke

Novu igru su najpre zvali madjera ili nimra, prema narodnoj pesmi „Striček Nimra kupil šimla“ tj „Stric Nimra kupio belog konja“. Na tu melodiju vesela i lakonoga Hadimova je „izmislila“ koreografiju s neobičnim ali zanosnim koracima od kojih se vrtelo u glavi. 

Igra se brzo širila po Češkoj, a 1835. postala je popularna i u Pragu, pod imenom „polka“ (piše se kao „pulka“, ovo „u“ ima kružić iznad) zbog polovičnog ritma. Prvu polku je komponovao František Hilmar, učitelj iz mesta Kopidlna. Iz Češke je potom polka krenula u okolne zemlje, a emigranti iz srednje Evrope raširili su je po svim kontinentima.

Postala je omiljena i u orkestralnoj i klavirskoj izvedbi. Polka je bila zanimljiva i velikom češkom kompozitorskom tandemu – Bedžihu Smetani i Antonjinu Dvoržaku u čijim delima ima značajno mesto.

No, najslavniju polku pod imenom „Škoda lasky“ (Pokvarena ljubavi) komponovao je, međutim, 1927. godine Čeh Jaromir Vejvoda, a pesma je u engleskoj verziji Beer Barrel Polka postala svetski hit i najpoznatije češko muzičko delo u svetu. Verovatno je da više ljudi u svetu zna ovu pesmu nego što ih zna neko delo Smetane ili Dvoržaka... A sve to zahvaljući temperamentnoj Ani iz Kosteleca na Labi! 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...