Džoni Vinter je otišao u večnost

Aleksandar Manić, Pariz

In memoriam
(foto, Džoni Vinter, Pariz 2011.)

U sred evropske turneje, 16. jula, u ciriškom hotelu, umro je legendarni teksaški bluz gitarista Džoni Vinter (70). Autentična bluz i rok zvezda i jedan od zadnjih “gitarskih heroja”, nastupio je, poslednji put, 14. jula na kaorskom bluz festivalu, a njegova turneja je trebalo da se nastavi u Evropi i, po tom, u Americi.

Verovatno plaćajući godine heroinomanije, alkoholizma, depresije, zavisnosti od psihotropnih lekova, lomljenja kuka i problema sa telesnom težinom koja je u jednom trenutku spala na 40 kg, Džoni Vinter je bio svestan da mu je zdravlje bitno narušeno. U prošlonedeljnom kratkom razgovoru za francuski dnevnik Liberasion, na pitanje da li Sonijevu antologiju njegove karijere vidi kao “omaž, uspeh ili nadgrobni venac”, gitarista jednostavno nije hteo da odgovori. Doduše, na koncertima, u zadnjih nekoliko godina, Vinter je, pognut, teško hodao uz pomoć jednog pratioca i koncert provodio sedeći.

vinter-hendriks

Džimi Hendriks i Džoni Vinter, Njujork, maj 1969. 

Život u bluzu

Džoni Vinter je karijeru započeo kao petnaestogodišnjak, snimivši School Day Blues sa svojim bratom Edgarom. Prva dva njegova albuma The Progressive Blues Experiment (1968) i Johnny Winter (1969) predstavili su ga publici, a nastup na Vudstoku ga je potvrdio kao velikog majstora bluza. Ne treba zaboraviti da tokom 60-ih godina, kada je Vinter započinjao karijeru, bluz je, za mlade bele muzičare, bio jezik koji im je omogućavao da se otcepe od svoje sredine i da sa svetom komuniciraju na drugi način.

Vinter, za razliku od velikog broja belih muzičara, nije pokušavao da intelektualizuje svoj pristup i da živi oko bluza, nego se trudio da živi od bluza. Po njegovim rečima, na samom početku, to nije bilo moguće. Pre svega, on je morao da snima sve vrste muzike, trudeći se da pronadje udarni hit za radio. Medjutim, posle antologijskog nastupa na koncertu Majka Blumfilda i Ala Kupera, 1969. godine u njujorškom Filmor Istu, Džoni Vinter je potpisao ne manje antologijski ugovor za predujam od 600 hiljada dolara. Uspešno lansirana karijera omogućila mu je da se, u najvećem delu, okrene ka bluzu.

Tako je Vinter, sredinom 70-ih godina, osnovao produkcijsku kuću Blue Sky i počeo da snima ploče sve više okrenute ka tradicionalnom bluzu. Istovremeno, on je pomogao svog idola Madi Votersa, pomalo zaboravljenog bluz majstora, i lansirao njegovu karijeru. Zajedno su snimili više albuma i nastupali na koncertima u Americi i Evropi.

vinter

Džoni Vinter

Virtuoz gitare

Inače, Vinter je bio jedan od prvih muzičara koji su od "teksaškog bluza" stvorili čvrstu odrednicu sa prepoznatljivom ritam sekcijom, brzim ritmom, dugim solo deonicama gitare i čestim upotrebama slajd gitare. Njegovo urlajuće pevanje uvek je bilo u kontrastu sa melodičnim i fluidnim zvukom gitare. Virtuozni gitarista, izuzetne brzine i preciznosti, on je bio svrstan medju 100 naboljih gitarista svih vremena (Rolling Stone Magazine, 1980), gde je ostao i do danas.

Džoni Vinter je najčešće svirao na gitari Gibson Firebird 63, toplog i dubokog zvuka, koju upotrebljava kao slide gitaru. U zadnjih desetak godina, Vinter je puno upotrebljavao Erlewine Lazer, malu i laganu gitaru koja može da vrisne visoko u solo deonicama ili da zaokruženim tonom bude ritam gitara. "Po zvuku, ona je najbliža gitari Start, a po osećaju Gibsonu – kazao je Vinter za ovu gitaru. Prvi put ju je kupio jer je kratka i mogla je da se svira u autobusu tokom putovanja sa jednog na drugi koncert, a kasnije se toliko navikao da je ona postala jedna od najčešće korišćenih.

Novi Vinterov album, snimljen sa Erikom Kleptonom, Benom Harperom, Dr Džonom i Džoem Bonemasom, bio je predvidjen da se pojavi u prodaji 2. septembra i, verovatno će se tako i desiti. Slušaćemo ga sa zadovoljstvom, što bi nam i sâm gitarista preporučio, kao na kraju razgovora za Liberasion, gde je rekao – šta god da se desi, zabavljajte se.

http://youtu.be/f8cDm2oFj0k

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...