Boljšoj festival na Mećavniku

J. Putniković

Boljšoj festival - festival klasične muzike na Mokroj gori na Mećavniku, kojim reditelj Emir Kusturica, posle filmske smotre Kustendorf upotpunjuje kulturni meni u ovom gradu od drveta, okupio je minulog vikenda renomirane češće i ruske muzičare i oko 150 mladih talentovanih mladih izvođača iz Srbije i Republike Srpska. U ime generalnog pokrovitelja festivala, ruskog Gazpromnjefta, Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a je rekao da se nada da će Boljšoj festival unaprediti saradnju dva naroda. (foto: Češki narodni simfonijski orkestar kao muzička pratnja filmu Oklopnjača Potemkin)

Po uzoru na filmski festival Kustendorf Emir Kusturica je u etno selu Mećavnik organizovao festival klasične muzike Boljšoj festival. Ideju organizatora Festivala, reditelja Emira Kusturice da promoviše što više mladih talentovanih muzičara iz srednjih muzičkih škola i akademija iz Srbije i Republike Srpske i da ovaj muzički događaj bude uvršten među evropske i svetske festival klasične muzike je kao generalni pokrovitelj podržao Gazpromnjeft, većinski vlasnik Naftne industrije Srbije.

Mećavnik, grad od drveta je od 13. do 15. septembra bio i kulisa i pozornica ovog festival. Odatle su se ka brdima i proplancima Mokre gore širile note Čajkovskog, Šostakoviča, Sviridova, Korsakova, Rasinskog, Kusjakova, Rahmanjinova, Skrkabina, Rubinštajna, Biničkog, Čerepnina, Kabalevskog, Glinke, ali i Mokranjca, Stojanovića, Konjovića, Miloševića, Milojeića, Rajčića, Marinkovića… Nihovu muziku svirali su čuveni ruski pijanista Juri Rozum, Češki narodni simfonijski orkestar s dirigentom Janom Kučerom, Emir Kusturica i No Smoking Orchestar (skupa su izveli operu Doma za vešanje) i oko 150 mladih umetnika, muzičra, koji note uče u muzičkim školama u Beogradu i Ćupriji kao i na fakultetima i akademijama muzičkih umestnosti u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu.

mecovnik

Mećavnik

Ne krijući da mu je želja da Boljšoj festival postane tradicionalan Kustirica je istakao da mu je ideja da ova manifestacija bude promocija mladih talenata iz srednjih muzičkih škola i akademija ali i da pospeši velike prijateljske veze Srbije i Rusije i kulturni dodir, koji nije dovoljno gajen.

I Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a i zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta, otvarajući festival i govoreći na srpskom jeziku, rekao je da se nada da će Boljšoj festival unaprediti saradnju dva naroda. Kravčenko je istakao i da je moto Gazpromnjefta sažet u poruci da se “mašta ostvaruje”.monika-kravcenko

Monika Beluči i Kiril Kravčenko

Pored svetski poznatih učesnika - muzičkih umestnika, festivalu pod otvorenim nebom na Mećavniku je draž svetskog događaja već na otvaranju dala i italijanska glumica Monika Beluči, koja, inače, ovih dana snima film sa Kusturicom.

Publika je na Mećavniku mogla da uživa i u filmsko - muzičkom miksu, projekciju filma Oklopnjača Potemkin zvukom je obogatio Češki narodni simfonijski orkestar.

Češki narodni simfonijski orkestar postoji već dve decenije i već se pozicionirao među vodećim češkim i evropskim simfonijskim orkestrima. Svestran po muzici koju izvodi ovaj orkestar svira koncerte klasične muzike al ii savremene žanrove, filmsku muziku, džez i mjuzikle. Jan-Kucer

 Jan Kučer

Češki narodni simfonijski orkestar osnovao je trubač Jan Hasenohrl 1993. godine a duhovni otac mu je bio legendarni dirigent Zdenek Kosler. Dirigentsku palicu potom preuzimaju  Pol Frimen pa Libor Pešeka, a na Mećavniku je ovaj orkestar vodio Jan Kučer, češki dirigent mlađe generacije, koji nastupa javno od 2000. godine, a pored dirigovanja bavi se i komponovanjem i instrumentalizacija. Pored klasičnog repertoara izveo je i snimio više od 50 simfonijskih dela savremenih kompozitora i nekoliko opera a komponije ne samo klasičnu već i džez muziku.

jurij-rozum

Juri Rozum

Pijanista Juri Rozum rođen je u familiji muzičara. Muziku uči na moskovskom Čajkovski konzervatorijumu, već na početku karijere osvaja prestižne nagrade na muzičkim festivalima u jugoistočnoj Evropi ali, putem svetske slave kreće tek posle raspada Sovjetskog Saveza. Danas je Rozum, pored karijere soliste i uspešan predavač na ruski mi svetskim univerzitetima a zanimljivo je da njegova predavanja prate ne samo student već i kolege, profesori.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...