"SKRIVENA MUZIKA" NA LEONARDOVOJ FRESCI "POSLEDNJA VEČERA"

Priredio: Milan Djukić

Italijanski muzičar i stručnjak za računare Đovani Marija Pala napisao je knjigu o dekodiranju muzike koja je, po njegovim tvrdnjama, skrivena na slici.

Italijanski muzičar i informatičar Đovani Marija Pala u svojoj upravo objavljenoj knjizi kaže da je otkrio note "ugrađene" u Poslednju večeru Leonarda da Vinčija. Time je povećao verovatnoću da je renesansni genije možda za sobom ostavio "mračnu" i tužnu kompoziciju koja prati scenu predstavljenu na fresci iz 15. veka. "Zvuči kao rekvijem", rekao je Pala. "To je melodija koja naglašava Isusovo stradanje".

Djovani Marija Pala

Đovani Marija Pala

 

Poslednja večera, koju je Leonardo slikao od 1494. do 1498. godine na severnom zidu trpezarije dominikanskog manastira u Milanu, prikaz je Isusovog poslednjeg obroka sa apostolima pre nego što su ga rimski vojnici uhapsili a kasnije i raspeli. Na slici je veliki majstor na svoj način, izuzetno uverljivo i živopisno, prikazao šok prvih Hristovih učenika kada su saznali da će ga neko od njih izdati.

 

Pala, 45-godišnji muzičar koji živi u blizini italijanskog grada Lećea, započeo je proučavanje Leonardove slike 2003. godine nakon što je saznao da istraživači veruju da je renesansni umetnik i pronalazač u svoju sliku ubacio i šifrovanu kompoziciju. "Posle toga nije bilo mnogo novih vesti niti reakcija. Kao muzičar, hteo sam da odem korak dalje", kaže Pala.

 

U knjizi koja je u petak 9. novembra predstavljena u Italiji, Pala objašnjava kako je dešifrovao elemente na slici kao muzičke simbole. Prvo je uvideo da bi, ako se preko slike povuku linije notnog sistema, vekne hleba na stolu i ruke Isusa i apostola mogle da predstavljaju note. 

 

Poslednja vecera

Poslednja večera: ruke i vekne hleba na slici mogu se "pročitati" kao muzička himna u trajanju od 40 sekundi

To možda ima veze sa značenjem hleba u hrišćanstvu, koji predstavlja telo Hristovo, dok ruke blagosiljaju hleb. Međutim, te note nisu imale nikakvu muzičku formu dok Pala nije otkrio da zapis treba čitati zdesna ulevo, na način kako je i Leonardo pisao. U knjizi Skrivena muzika (La Musica Celata) Pala opisuje kako je otkrio i druge tragove na slici koji otkrivaju spori ritam kompozicije i trajanje svake note. Kao rezultat je dobio "himnu Bogu" u trajanju od 40 sekundi koja najbolje zvuči na orguljama, najčešće korišćenim instrumentom u Leonardovo vreme za izvođenje duhovne muzike.

 

Alesandro Vezosi, stručnjak za Leonardova dela i direktor muzeja posvećenog slavnom umetniku u njegovom rodnom gradu Vinčiju, kaže da nije čuo niti čitao o Palinom istraživanju, ali da je njegova hipoteza "moguća i prihvatljiva". Ranija istraživanja su ukazivala na to da se ruke apostola na slici mogu zameniti notama gregorijanskog korala (vrsta dela duhovne muzike), iako do sada niko pokušao da i hleb na stolu predstavi notama, objašnjava Vezosi. "Uvek postoji opasnost da se na nekoj slici 'vidi' nešto čega nema, ali je sigurno da su praznine na ovoj fresci harmonično raspoređene. Tamo gde postoji harmonična proporcija, možete naći i muziku."

 

Iako je Leonardo poznatiji po svojim slikama, skulpturama i vizionarskim otkrićima, izuzetno dobro je poznavao muziku. Svirao je liru i dizajnirao različite instrumente a u njegovim spisima se mogu naći muzičke zagonetke, koje se moraju "čitati" zdesna ulevo.

 

Da Vincijev kod

Nove interpretacije Poslednje večere stalno se pojavljuju otkako je roman Dena Baruna Da Vinčijev kod fascinirao (istina, ne sve) čitaoce i gledaoce filma koji je kasnije snimljen tvrdnjom da apostol koji sedi desno od Hrista nije muškarac, već Marija Magdalena. Vrlo smelu pretpostavku o tome šta zapravo predstavlja i kakvu poruku nosi Poslednja večera dao je i Havijer Sijera u svojoj knjizi Tajna večera.

 

Pre tri nedelje na Internetu se pojavila reprodukcija Poslednje večere u izuzetno visokoj rezoluciji. Slaviša Peši, stručnjak za računarstvo, je pre "aktiviranja" te Web lokacije rekao da se superimpozicijom (postavljanjem jedne slike preko druge) freske s njenim likom u ogledalu otkriva nova slika na kojoj se mogu "videti" figure koja podsećaju na templarskog viteza i osobu koja u naručju drži bebu.

 

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...