NIŠVIL SVIRA DO NEDELJE

BM

Grad Niš postaje prestonica džeza na Balkanu, sredinom avgusta svake godine.

“Međunarodni Jazz Festival Nišvil” startovao je danas “otkrivanjem” spomenika Šabanu Bajramoviću. Najstariji i najposećeniji Jazz Festival u regionu postao je prepoznatljiv umetnički brend Srbije a spomenik velikanu etno–džez romske muzike postavljen je na keju pored Nišave, blizu Doma mladih.


Na prošlogodišnjem festivalu u Nišu

Na festivalu će od 12. do 15. avgusta, na niškoj tvrđavi, na pet stejdževa, nastupiti pedesetak bendova sa oko 500 izvođača. Prve večeri festivala, koji će okupiti oko bendove iz više od 30 zemalja sa skoro svih kontinenata, glavna zvezda će biti soul i bluz pevač Solomon Bark. Glavni program festivala održava se na dve velike bine ( Earth Stage i Sky Stage ) - naizmenično, čija je lokacija na velikom otvorenom prostoru niške tvrđave (levo od Salona 77), kapaciteta 4.000 ljudi po večeri. I ove godine biće postavljen Gate Stage na kome nastupaju već afirmisani internacionalni i domaći džez sastavi, a program je besplatan za publiku.

U sklopu svog korporativnog programa Kultura bez granica, a u želji da se što više uključi u razvoj lokalnih zajednica u Srbiji, Naftna industrija Srbije zlatni je pokrovitelj 27. Nishville džez festivala. NIS je ovu manifestaciju od međunarodnog značaja prepoznao kao svog partnera, oslanjajući se na njenu tradiciju, višegodišnji kvalitet, uticaj i broj posetilaca.

Zajedno sa organizatorima, NIS će na ovaj način u četiri festivalska dana promovisati vrhunske domete u ovoj oblasti muzičkog stvaralaštva, i omogućiti da na pozornicama nastupe svetska imena: Solomon Burke, Roy Hargrove, Benny Golson & Kelag Big Band, Steve Hackett & Djabe, Gergie Fame, Manu Dibango, Terje Rypdal, De Phazz, Manu Di Bango, Slivovitz.. kao i Kornelije Kovač, Zdenka Kovačiček, Rambo Amadeus Lance Lopez... Osim koncerata, biće održane i brojne džez radionice koje su korak ka osnivanju Džez akademije, izložbe i druge prateće manifestacije.

Nišvil je postao prepoznatljiv umetnički brend Srbije zbog svoje fleksibilnosti u koncepciji programa, koja podrazumeva fuziju različitih muzičkih pravaca: jazz, blues, soul, etno - world music, fusion... i svake godine napreduje u kvalitetu programa, live produkciji i organizaciji koja podrazumeva i edukativni karakter festivala kroz work shop-ove za većinu instrumenata koji se koriste u džezu. Program je obogaćen izložbama fotografija i nizom pratećih manifestacija koje grad Niš doslovce čine prestonicom džeza na Balkanu sredinom avgusta svake godine.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...