Gospodar klavira premijerno u Beogradu

BM

Renomirani pijanista Jevgenij Sudbin nastupiće 27. februara u Kolarcu u okviru Steinway & Sons koncertine sezone 2018/2019.

Renomirani ruski pijanista Jevgenij Sudbin sviraće prvi put pred beogradskom publikom 27. februara, u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Nastupom ovog umetnika, koga mnogi nazivaju Gospodar klavira, Piano Land i Kolarčeva zadužbina nastavljaju svoj koncertni serijal u okviru Steinway & Sons koncertine sezone 2018/2019., posle uspešnih gostovanja Luke Debarga i Arkadija Volodosa.

Po oceni londonskog Dejli telegrafa, Jevgenij Sudbin (1980.) je potencijalno jedan od najzanimljivijih pijanista 21.veka. On je kao dečak započeo muzičko školovanje na konzervatorijumu u rodnom Sankt Peterburgu, nastavio ga u Berlinu, a master diplomu je stekao na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, gde je 2010. godine postao i gostujući profesor. Na listi istaknutih pijanista Steinway Artist nalazi se od 2011. godine.

Budući da se školovao van ruske pijanističke tradicije i da ne pripada tradicionalnoj ruskoj klavirskoj školi, interesantno je da samu interpretaciju Jevgenija Sudbina odlikuje neobičan senzibilitet, a da njegova savršena tehnika, ipak, itekako podseća na velikane ruske pijanističke scene Svjatoslava Rihtera i Emila Giljelsa.

Sudbin je sarađivao s najpoznatijim dirigentima i orkastrima u prestižnim koncertnim dvoranama. U njegovoj blistavoj karijeri značajno mesto zauzimaju brojna diskokrafska ostvarenja, među kojima se posebno ističe više puta nagrađivan snimak iz 2007. godine, Yevgeny Sudbin Plays Scriabin.

Na svom premijernom nastupu u Beogradu Sudbin će svirati Skarlatija (Sonate – izbor), Betovena (Bagatele op. 126), Šopena (Balada br. 3), Čajkovskog (Uvertira Romeo i Julija) i Sen-Sansa (Danse Macabre).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...