Dijalog muzičkih talenata

BM

Geri Lukas na drugoj večeri „Boljšoj“ festivala, uz podršku „Gaspromnjefta“. Potom usledio „Dijalog talenata“, u okviru kojeg su se publici predstavile mlade muzičke nade iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.
(foto: Geri Lukas)

Druge večeri muzičkog festivala „Boljšoj“, koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku „Gaspromnjefta“ publika je imala priliku da uživa u nastupu čuvenog američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji „Šahovska groznica“ reditelja Vsevolda Pudovkina.

Nakon Lukasove pratnje filmskoj komediji iz 1925. godine, održan je „Dijalog talenata“, u okviru kojeg su se publici predstavile mlade muzičke nade iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, posle čega je pozornica na Mećavniku ugostila Elenu Ustaevu, sopran, violončelistu Dragana Đorđevića Suzukija i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Treće festivalske večeri, nastupiće jedan od najboljih pijanista današnjice, Denis Macujev, a na repertoaru će biti koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18, Sergeja Rahmanjinova i Rapsodija u plavom, Džordža Geršvina uz Simfonijski orkestar Boljšoj pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Na završnoj festivalskoj večeri nastupiće čuveni violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović.

Paralelno sa nastupima velikih muzičkih zvezda, na Boljšoju se paralelno održava takmičarski deo manifestacije, u kome učestvuju mladi muzičari iz muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Ruske Federacije. Najbolji među njima biće proglašeni poslednje festivalske večeri.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gaspromnjeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Pored toga, kompanija „Gaspromnjeft“ na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...