Macujev na Mećavniku

BM

Denis Macujev, najbolji pijanista sveta na „Boljšoj“ festivalu, uz podršku „Gaspromnjefta“

Na trećoj večeri festivala „Boljšoj“, koncert je održao Denis Macujev, jedan od najboljih pijanista današnjice. Publika je imala prilike da uživa u zvucima Rahmanjinovljevog koncerta za klavir i orkestar u ce-molu, i Geršvinovom „Rapsodijom u plavom“, u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera. Festival se šestu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gaspromnjeft“.

Nakon nastupa čuvenog Macujeva, koji je oduševio publiku i mlade talentovane muzičare koji učestvuju u takmičarskom delu festivala, na četvrtom i poslednjem danu „Boljšoj“ festivala, nastupiće violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović. Julijan Rahlin je jedan od najpoštovanijih violinista današnjice, ali i svestrani muzičar i dirigent. Julijan Rahlin nastupiće sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izvešće „Muzičke ilustracije“ Sviridova i Koncert za violinu i orkestar, ce mol, Johanesa Bramsa.

Ujedno, poslednje festivalske večeri biće proglašeni pobednici takmičarskog dela Boljšoj festivala, koji su se nadmetali u dve starosne kategorije od 13 do 17 godina i 18 do 25 godina, a dolaze iz Srbije, Republike Srpske i Ruske Federacije. Najboljima će biti uručene glavne nagrade festivala - zlatna, srebrna i bronzana matrjoška.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.  Pored toga, kompanija „Gasprom njeft“ na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...