Otvoren peti Boljšoj festival

J.P.

Kolibri i virtuoz na violini Roman Simović, koga je pratio imfonijski orkestar Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića pevali su i svirali sinoć u Drvengradu na Mokroj Gori otvarajući peti Boljšoj festival, koji Emir Kusturica organizuje uz podršku Gaspromnjefta.

Dečiji hor Kolibri sinoć je otvorio peti Boljšoj festival, koji na Mećavniku, uz podršku kompanije Gaspromnjefta organizuje Emir Kusturica. Potom su se na livadi Drvengrada zaorili zvuci Uvertire 1812 Petra Iljiča Čajkovskog, a stidljive treptaje svitaca na momenat je sasenio vatromet, koji je obasjao Mokru Goru.

Uživali su i publika, koja je sedela čak i na travi u ovoj koncertnoj dvorani pod pomalo oblačnim nebom ali i muzičari, koji su svojim izvođenjem izmamili aplauze.

Boljsoj

Prvog festivalskog dana nastupio je simfonijski orkestar Boljšoj, pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića i čuveni violinista Roman Simović, koncert-majstora Londonskog simfonijskog orkestra. Oni su izveli i Prvi koncert za violinu i orkestar Dmitrija Šostakoviča i Slike s izložbe Modesta Musorgskog.

Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora kompanije Gaspromnjeft je, otvarajući festival otkrio da je pre šest godina predložio Emiru Kusturici da napravi događaj kakav do sada nije postojao.

„Rezultat je muzički festival Boljšoj, namenjen promociji mladih talenata, čije održavanje Gaspromnjeft podržava od samog početka“, rekao je Dibalj dok je osnivač festivala Kusturica rekao da festival Boljšoj predstavlja još jedan san koji je postao stvarnost.

Boljsoj

„Mi ne želimo crveni tepih i sve što on predstavlja. Mi imamo livade, stolice, pogled u planine i nebo i usađenu veru da su umetnost i ljubav ista stvar. Mladi kojima je festival okrenut trebalo bi da na početku svojih karijera budu ohrabreni ljubavlju“, poručio je Kusturica otkrivajući da će „na mestu gde su bili rovovi i gde su bugarski vojnici stigli u Prvom svetskom ratu, dakle na mestu gde se ratovalo, večeras biti otvoren peti festival Boljšoj gde se neće ratovati, nego svirati Čajkovski i u toliko je to jedan mali pravi jubilej.

Danas, drugog festivalskog dana premijerno će nastupiti klavirski kvintet Romana Simovića, a na repertoaru će biti dela Dvoržaka, Šuberta i Rahmanjinova. Poslednjeg festivalskog dana koncerte će održati simfonijski orkestar Boljšoj, mecosopran Milijana Nikolić, violinistkinja Tatjana Samuil, kao i violončelista Justus Grim.

Od 2013. godine Boljšoj promoviše kreativni razvoj mladih muzičkih talenata Srbije, Republike Srpske i Rusije. Jedna od glavnih tema festivala je kontinuitet i saradnja muzičkih tradicija.

Boljsoj

Srboljub Dinić i Roman Simović

Na festivalu 2017. godine za glavne nagrade, Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku takmičiće se više od 60 učesnika u dve starosne grupe: od 13 do 17 godina i od 18do 25 godina. Organizaotri ističu da svake godine broj ruskih predstavnika raste, pa je tako na ovogodišnji festival doputovao 21 učesnik iz sedam gradova: Sankt Peterburga, Tjumena, Omska, Orenburga, Tomska, Hanti-Mansijska i Muravljenka. Ca srpske strane učestvovaće oko 40 mladih talenata iz Srbije i Republike Srpske.

Pobednike će izabrati kompetentni žiri u čijem su sastavu profesor Zoran Komadina, Danijela Jović, direktor Centra za muzičke talente iz Ćuprije i čuveni pijanista, narodni umetnik Rusije Jurij Rozum.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...