Balkan trafik - promocija multikulturalnosti, saradnje i tolerancije

BM

NIS petu godinu zaredom podržao festival Balkan trafik u Briselu i time pokazuje da deli osnovne vrednosti ovog festivala – promociju multikulturalnosti, saradnje i tolerancije.

NIS, jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, podržao je petu godinu zaredom festival Balkan trafik u Briselu, kao umetničku manifestaciju koja doprinosi promociji kulture i nasleđa balkanskog regiona.

Kao društveno odgovorna kompanija koja pored Srbije svoje aktivnosti razvija i u pet država zapadnog Balkana NIS deli osnovne vrednosti festivala Balkan trafik – promociju multikulturalnosti, saradnje i tolerancije.

Iz NIS-a ističu da je podrška ovoj manifestaciji jedan od načina na koji se u praksi sprovodi misija NIS-a: da se uz odgovorno korišćenje prirodnih resursa i savremenih tehnologija ljudima balkanskog regiona pruži energija za kretanje ka boljem.

Ovogodišnji festival, koji se sa velikim uspehom od 2007. godine održava u briselskoj Palati lepih umetnosti Bozar, traje do nedelje, 23. aprila, uz učešće velikog broja renomiranih balkanskih umetnika. Centar Bozar je već jedanaesti put hram zabave za nekoliko hiljada posetilaca, koji se okupljaju iz svih krajeva Evrope i šire, kako bi čuli zvuke Balkana i uživali u filmovima i gastronomiji sa ovih prostora. Zvezda ovogodišnjeg festivala je Goran Bregović čiji je koncert Tri pisma iz Sarajeva otvorio manifestaciju. Pored Bregovića, priliku da publici u Briselu predstavi muzičku tradiciju naroda Balkana imaće još dvadesetak  muzičkih sastava i solista iz zemalja jugoistočne Evrope. Tako će publika u Briselu imati prilike da uživa u koncertima različitih muzičkih stilova – od etno muzike karakteristične za područje Balkana do savremenih muzičkih pravaca.

Balkan-trafik

Tokom trajanja festivala biće održane i filmske projekcije, radionice i diskusije čiji je cilj da evropskoj publici na najbolji način približe ne samo kulturnu tradiciju regiona, već i aktuelne perspektive naroda Balkana. Na festivalu su do sada nastupale muzičke zvezde Balkana poput Bilje Krstić, Amire Medunjanin i mnogih drugih, dok je na prošlogodišnjoj manifestaciji najviše interesovanja izazvao „master class“ režisera Emira Kusturice i projekcija njegovog filma „Podzemlje“.

NIS je prvog dana festivala, uz podršku Ambasade Srbije u Belgiji, Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji i predstavništva Privredne komore Srbije u Briselu tradicionalno organizovao koktel kojem su prisustvovali evropski zvaničnici, diplomatski kor, poslovni partneri i prijatelji kompanije. NIS preko svog predstavništva u Briselu koje posluje od 2011. godine održava kontakt sa institucijama EU.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...