Zoran Todorović otvorio IV Boljšoj festivala klasične muzike

Nastupom Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra Boljšoj, pod dirigentskom upravom Srboljuba Dimića sinoć je otvoren Četvrti festival klasične muzike Boljšoj, koji se održava uz podršku ruske kompanije Gaspromnjeft u etno selu Mećavnik.

Publika je sinoć uživala u nastupu Zorana Todorovića, jednog od najboljih svetskih lirskih tenora, i simfonijskog orkestra Boljšoj - pod dirigentskom upravom Srboljuba Dimića, koji su otvorili Četvrti festival klasične muzike Boljšoj, koji se održava uz podršku ruske kompanije Gaspromnjeft u etno selu Mećavnik, u nacionalnom parku Mokra gora. Koncert je, zbog loših vremenskih uslova umesto pod otvorenim nebom izveden u velikoj dvorani u Drvengradu, poznatoj po izuzetnoj akustici.

Festival koji traje do 17. jula otvorili su njegov osnivač, režiser Emir Kusturica i Aleksandar Dibalj, zamenik generalnog direktora za korporativne komunikacije Gaspromnjefta.

Emir-Kusturica-Aleksandar-Dibalj

Festivala je podeljen na takmičarski deo i koncertni program. U takmičarskom delu će nastupiti 65 mladih talentovanih muzičara iz škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, koji se nadmeću za nagrade festivala - zlatnu, srebrnu i bronzanu Matrjošku. U žiriju koji će odlučiti o nagradama su Jurij Rozum, čuveni pijanista, narodni umetnik Rusije, Ljiljana Nestorovska, dekan Beogradskog fakulteta muzičke umetnosti i Zoran Komadina, profesor muzičke Akademije Istočnog Sarajeva. U koncertnom delu programa nastupiće renomirane muzičke zvezde, kao što su violončelista Narek Ahnazarjan,  pijanista Jurij Rozum, violinista Nemanja Radulović.

Boljsoj

Boljšoj festival, koji se tradicionalno održava od 2013. godine uz podršku Gaspromnjefta, omogućava mladim muzičarima da razmene iskustva, kao i da usavrše svoje umeće sarađujući sa renomiranim umetnicima.

Festival ruske muzike Boljšoj, pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice održava se u etno selu Drvengrad od 2013. godine a kompanija Gasprom njeft je generalni sponzor.

Osnovna ideja je podrška mladim talentima iz muzičkih škola i akademije Srbije, kao i mladim talentima iz različitih regiona Rusije. Svake godine festival Boljšoj okupi oko 5.000 gledalaca.

Među umetnicima, koji su nastupali na festivalu u Drvengradu su čuveni ruski i srpski muzičari: Denis Macujev, Jurij Rozum, Nemanja Radulović, Alena Bajeva.

Boljsoj2

Drvengrad se nalazi na nadmorskoj visini od 1600 metara u planinskoj oblasti Zlatibora (nacionalni park Mokra gora) i predstavlja jedinstveni  arhitektonski projekat Emira Kusturice. Drvengrad je izgrađen za potrebe snimanja filma Emira Kusturice Život je čudo, nedaleko od železničke stanice na pruzi uzanog koloseka, koja je nekada povezivala Beograd i Dubrovnik. U centralnom delu gradića se nalazi trg Nikole Tesle, čije je glavno zdanje crkva Svetog Save, a grad ima svega oko 50 kuća. Sve ulice i objekti nose posebna imena, vezana za poznate ličnosti: ulica Novaka Đokovića, ulica Maradone, bioskop Stenlija Kubrika, trg Nikite Mihalkova, kuća Dostojevskog…

pod dirigentskom upravom Srboljuba Dimića 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...