Mladi muzičari i ove godine na Mećavniku

BM

Na Mećavniku će se od 15. do 17. jula održati IV Boljšoj festival. Uz podršku Gaspromnjefta kao i prethodnih godina, na festivalu će se učestvovati mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije ali i proslavljeni svetski muzičari poput Nareka Haknazarajana, jermenskog violončeliste, ruskog pijaniste Jurija Rozuma, ali i naši umetnici, tenor Zoran Todorović i violinista Nemanja Radulović. (foto: Emir Kusturica i Sanja Lubardić)

Četvrti muzički festival Boljšoj održaće od 15. do 17. jula na Mećavniku, uz podršku kompanije Gaspromnjeft.

Kao i prethodnih godina, na festivalu će se učestvovati mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Ove godine više od 100 nji9h će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku. O najboljima odlučiće žiri, koji čine proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum, profesor Zoran Komadina i dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Ljiljana Nestorovska.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija Gaspromnjeft, je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Ovogodišnji gosti festivala će biti Narek Haknazarajan, jermenski violončelista i pobednik najprestižnijeg svetskog muzičkog takmičenja P. I. Čajkovski, kao i naši proslavljeni umetnici, Zoran Todorović, tenor i Nemanja Radulović, violinista. Svi posetioci Boljšoj festivala u večernjim satima moći će da uživaju u pravom „vatrometu“ zvukova.

Narek Haknazarajan u Srbiju dolazi posle nastupa u najistaknutijim koncertnim dvoranama među kojima su Koncertgebou u Amsterdamu, Sali Plejel u Parizu, Vigmor hola, Koncerthausa u Berlinu, Filharmonija iz Esena, Koncerthaus u Beču, Odži Hol u Tokiju, Karnegi hol i Džordan hol u Bostonu.

Pored Haknazarajana, u revijalnom delu koncerte će održati i naši umetnici, koji su danas među najpriznatijim svetskim muzičarima, tenor Zoran Todorović i violinista Nemanja Radulović.

Zoran Todorović će se prvi put predstaviti publici na Mećavniku. Kao međunarodno priznat lirski tenor (lirico spinto) nastupao je u vodećim pozorištima kao što su: Bavarska državna opera, Berlinska državna opera, Holandska opera, Kraljevska Opera La Mone u Briselu, Bečka državna opera, Opera San Francisko, Los Anđeles opera, Nemačka opera Berlin, pozorište Kapitol u Tuluzi, Opera iz Marseja, Semperoper u Drezdenu, Kraljevska kuća opere u Kovent Gardenu, Narodnom pozorištu u Tokiju i mnogim drugim.

Violinista Nemanja Radulović će, nakon uspešnog prošlogodišnjeg nastupa na Boljšoj festivalu, ove godine pored večernjeg nastupa sa ansamblom Double Sense održati i majstorsku radionicu sa takmičarima festivala.

Novina ovogodišnjeg festivala jeste upravo održavanje majstorskih kurseva, koje će mladim muzičarima pored Nemanje Radulović, održati i Zoran Todorović, Narek Haknazarajan kao i pijanista Jurij Rozum.

„U svetu se danas sve zasniva na kvantitetu, a mi insistiramo na kvalitetu. Veći deo života danas se ne odvija u realnosti, nego u fikciji, i potpuno je svejedno da li će na jednom trgu biti 300.000 ljudi ili će ih biti 300, jer posle toga, sve to dolazi u ruke sedme sile, čiji rad se prenosi društvenim mrežama,” izjavio je osnivač festivala Boljšoj, Emir Kuturica, predstavljajući program.

Sanja Lubardić, direktor Funkcije za odnose sa javnošću i komunikacije NIS-a, naftne Kompanije čiji je većinski vlasnik Gaspromnjeft je istakla da podrškom ovom jedinstvenom muzičkom festivalu Gaspromnjeft, kao jedan od najvećih investitora u Srbiji, osim u ekonomske projekte, ulaže i u razvoj kulturne saradnje Srbije i Rusije i pomaže jačanje istorijskih  veza dve zemlje.

„Boljšoj festival je deo programa Rodni gradovi, kojim kompanija Gaspromnjeft nastoji da poboljša kvalitet života u regionima u kojima posluje. Cilj festivala je podrška mladim talentovanim muzičarima koji, kroz javne nastupe i učenje od velikana današnje muzičke scene, razvijaju svoj talenat i stiču afirmaciju u umetničkoj sferi. Za mnoge izvođače Boljšoj festival je prva prilika da učestvuju u ovoj međunarodnoj muzičkoj manifestaciji,“ rekla je Sanja Lubardić, napominjući da Gaspromnjeft na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...