I Ruski mladi muzičari na ovogodišnjem Boljšoj festivalu na Mokroj gori

J.P.

Istaknuti ruski pijanista Jurij Rozum otvorio je Boljšoj festival, koji se održava se od 9. do 11. jula u Drvengradu na Mokroj gori, pod pokroviteljstvom Gasprom njefta. Pored srskih i talentovanih mladih muzičara iz Republike Srpske ove godine će se za zlatnu matrjošku – glavnu nagradu festivala boriti i mladi muzičari iz Rusije.

Ovogodišnji Boljšoj festival na Mokroj Gori otvorio je laureat mnogobrojnih prestižnih međunarodnih takmičenja, istaknuti ruski pijanista Jurij Rozum.

Treći Boljšoj festival održava se od 9. do 11. jula u Drvengradu na Mokroj gori, pod pokroviteljstvom Gasprom njefta.

Cilj Festivala, koji je 2013. godine osnovao istaknuti režiser Emir Kusturica je razvoj kulturnih veza između Rusije i Srbije, kao i podrška mladih talenata iz muzičkih škola i akademija u Srbiji i Republici Srpskoj. Ove godine granice festivala su proširene - u takmičarskom programu prvi put će učestvovati i deca iz Rusije.

Na takmičenju u okviru festivala biće izvedena dela klasičnih i savremenih ruskih i srpskih kompozitora. Više od 100 talentovanih mladih muzičara boriće se za zlatnu matrjošku – glavnu nagradu festivala. Žiri takmičenja čine istaknuti srpski i ruski profesori i muzičari u sastavu: profesori Viktorija Matelinen i Zoran Komadina te Miroslav Pavlović koncertmajstor beogradske filharmonije.

Gosti festivala Boljšoj uživaće i u bogatom muzičkom i filmskom programu.

Jurij Rozum, ruski pijanista, narodni umetnik Rusije, pobednik je međunarodnih takmičenja, solista Moskovske državne filharmonije, predsednik Međunarodnog humanitarnog fonda Jurija Rozuma, akademik RAEN, profesor i šef katedre specijalnog klavira Ruske Akademije muzike Gnjesinih.

Na sceni Drvengrada nastupiće i srpski violinista Nemanja Radulović u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj, pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića, šefa opere u Meksiko Sitiju.

Poznati srpski violinista Nemanja Radulović održao je stotine koncerata i osvojio mnogo nagrada, uključujući Oktobarsku nagradu grada Beograda za mlade umetnike (1996) i nagradu Talenti godine Ministarstva obrazovanja (1997), i na međunarodnoj sceni – prve i specijalne nagrade u Stresi (1995), Češkoj (1996), Litvaniji (1997), Poljskoj (1997) i Francuskoj (1998). Nastupao je u poznatim koncertnim dvoranama u Cirihu, Parizu i na mnogim festivalima Evrope i Azije. Radulović je postao svetski poznat zahvaljujući virtuoznim nastupima i izvođenju hrabrih, gotovo avanturističkih programa, i za kratko vreme stekao je veliki broj poštovalaca. On se s pravom može nazvati „rok zvezdom među klasičnim muzičarima“.

Finalni akord festivala biće nastup okteta Boljšoj, koji će izvesti teme Despićeve počasnice Mokranjcu i Mendelsonov okret na film Sreća Aleksandra Medvedkina. Grupa No Smoking Orchestra pobrinuće se za dobro raspoloženje svih gostiju i učesnika na kraju festivala.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...