Lepi Sansi na prodaji

BM

„Član“ četiri kraljevske porodice - francuske, engleske, holandske i pruske, svedok 400 godina evropske istorije - Lepi Sansi -pedigrirani kruškoliki dijamant od 35 karata završiće, posle aukcije zakazane za 14. maj u Ženevi, a u rukama nekog ko najverovatnije nema plavu krv, ali ima puno zelenih novčanica
(ilustracija: dijamant Lepi Sansi)

Dijamant Lepi Sansi (Beau Sancy), star 400 godina, jedan od najstarijih dijamanata na svetu, novog vlasnika će potražiti na aukciji u Sodbiju, prenosi AP.

lepi Sansi

Lepi Sansi

Kruškoliki beli dijamant od 34,98 karata, koji se do sada nalazio u privatnom vlasništvu. Vrednost Lepog Sansija procenjena je na sumu između dva miliona i četiri miliona dolara (1,5 miliona i tri miliona evra). Dijamant je visok 2,3, a širok 1,9 centimetara.

„Ovde je reč o jedinstvenoj prodaji dijamanta sa fascinantnom istorijom", rekao je Dejvid Benet iz Sodbija.

„Kada je u 16. veku isečen u obliku kruške, to je bio nov i smeo način sečenja dijamanata i tako je on postao najtraženiji dragulj svog doba. Pre Lepog Sansija svi dijamanti bili su rudimentarni", objasnio je Benet.

Veruje se da dijamant potiče iz oblasti Golkonda u centralnoj Indiji. Iz tamošnjih rudnika potiču i čuveni dijamati Kohinoor i Regent.

Dijamant je u Carigradu, današnjem Istanbulu, kupio Nikola de Arle, poznat i kao gospodar od Sansija (1546-1629). De Arle je u svom posedu imao još jedan dijamant, poznat kao Sansi ili Veliki Sansi. Taj dijamant, koji se danas čuva u pariskom Luvru, ima 55,23 karata.

Mariji de Mediči sa krunom u koju je ugrađen Lepi Sansi

Gospodar od Sansija je dijamant Lepi Sansi 1604. prodao francuskom kralju Anriju Četvrtom, koji ga je poklonio svojoj supruzi Mariji de Mediči, jednoj od najbogatijih žena Evrope. Lepi Sansi bio je najveći dijamant u kolekciji Marije de Mediči, koja je bila strasna ljubiteljka dragog kamenja i krasio je njenu krunu. Nosila ga je dan pred ubistvo njenog supruga, kralja Anrija Četvrtog, kada je krunisana za kraljicu Francuske 13. maja 1610. godine. Posle ubistva kralja, kraljica je osiromašila i bila je prinuđena da proda dijamant.

Dijamant je prošao kroz ruke četiri evropske kraljevske porodice, francuske, engleske, holandske i pruske. Nosila ga je engleska princeza Marija Stjuart a njime se kitio i prvi pruski kralj Fridrih Prvi.Pruski kralj Fridrih I, prvi Hoencolern koji je nosio Lepog Sansija

Kada je 1918. godine poslednji nemački car i kralj Pruske pobegao u izgnanstvo u Holandiju, kraljevski dragulji, među kojima i Lepi Sansi, ostali su u kajzerovoj palati u Berlinu. Po završetku Drugog svetskog rata kolekcija je prebačena u kriptu u Bikeburgu, gde su je pronašli britanski vojnici. Kasnije je vraćena porodici Hoencolern (Pruska kraljevska kuća) koja je, u saradnji sa aukcijom kućom Sotbi, dijamant stavila na aukcijsku prodaju.

lepi sansi2

Lepi Sansi je u poslednjih 40 godina samo četiri puta bio javno izložen, a poslednji put 2004. u Minhenu. Pre nego što bude ponuđen na aukciji, 14. maja u Ženevi, dijamant će obići svet. Biće izložen u Hong Kongu, Njujorku, Rimu, Parizu, Londonu i Cirihu, piše Tanjug.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...