Kupaće gaće – diskretni šarm leta

Aleksandar Manić, Pariz

Da bi se lakše snašli u obilju ponuda i odlučili se za neki od modela ili stilova, najbolje je paziti na dva parametra: morfologiju i upotrebu
(ilustracija, Moderne muške kupaće gaće različitih dezena)

Leto je pravi trenutak za odmor i razonodu. Sunčano i toplo vreme deluje blagotvorno na naše raspoloženje, a mogućnosti da se odmorimo ili bavimo nekom aktivnošću su brojne. U to spadaju i odlasci na kupanje, na bazen, reku, jezero ili na more. Odmaranje na plaži, sunčanje i plivanje su lepe aktivnosti, ne samo zbog bezbrižnosti koje nose sa sobom, nego i zbog mogućnosti da telo izložimo suncu i sportskim aktivnostima.

Sasvim prirodno, na plažama smo prilično razgolićeni i glavni odevni predmet su kupaće gaće. Kada je odeća svedena samo na jedan element, onda je neophodno biti vrlo oprezan u izboru koji mora da bude u skladu sa morfologijom i svrhom. Zato je neophodno obratiti pažnju na nekoliko elemenata koji će odgovarati određenom stilu i upotrebi.

kupace-gace-sorcevi-s

Kupaće gaće u obliku šorca odgovaraju većini morfologija i aktivnosti

Od kupaćih pidžama do kupaćih gaćica

Kupanje u moru je počelo da se preporučuje u 17. veku, ali ne kao razonoda ili sport, nego iz zdravstvenih razloga. Naravno, samo mali broj ljudi je upražnjavao ovu vrstu terapije, dok se većina zadovoljavala šetnjom obalom. Prvi kupači u morskoj vodi bili su Englezi, ali tadašnji moral je nalagao da se niko javno ne razgolićuje nego su se svi kupali obučeni.

Tokom 19. veka, muškarci su na kupanje u moru, jezeru ili u reci nosili neku vrstu vunene ili pamučne pidžame koja im je pokrivala sve osim ruku i glave. žene su na plažu i u more išle obučene u haljinu, steznik i pantalone.

kupaci-kostimi-zene-19.-vek

Ženski kupaći kostimi 19. veka

Početkom 20. veka, muškarci i žene počeli su zajedno da zalaze u kupališta. Muška kupaća garderoba ostala je nepromenjena, dok je ženska bila olakšana samo za steznik. Pored moralnih razloga za pokrivanje tela, u pitanju je bila i boja koja se dobijala na suncu. Naime, bledilo je smatrano poželjnim, dok je preplanulost ostavljena poljoprivrednicima i radnicima koji su zbog svog posla bili izloženi suncu. Tek je tokom dvadesetih godina Koko šanel uvela modu preplanulog tena i izlaganja suncu.

Komercijalizacija najlona, pronađenog 1935. godine, pomogla je transformaciji kupaćih kostima, koji su, posle II svetskog rata, tokom 50-ih godina, počeli da se nose bez gornjeg dela, nalik današnjoj modi. Tokom 60-ih godina, kupaće gaće imale su niži pojas i sve su manje nalikovale šorcu. Konfekcijska proizvodnja je omogućila ne samo različite modele, nego i svakojake boje i dezene. Tokom 80-ih godina, surferska moda je od kupaćih gaćica načinila dugačke šorceve, a u nastavku, sve vrste kupaćih gaća se počele da se viđaju na plažama.

Obilna ponuda, na današnjem tržištu, otežava pravljenje izbora i kupovinu kupaćih gaća. Idealno rešenje bilo bi da se zadovolje tri najvažnija kriterijuma: stil, udobnost i trajnost. Međutim, ujediniti sva tri kriterijuma može da odvede do kupovine vrlo skupih kupaćih gaća. Da bi se lakše snašli u obilju ponuda i odlučili se za neki od modela ili stilova, najbolje je paziti na dva parametra: morfologiju i upotrebu.

kupaci-kostimi-20.-vek

Muški i ženski kupaći kostimi dvadesetih godina prošlog veka

Duži i širi kupaći šorc

Tržište šorceva za plažu, dugo je bilo skrajnuto i kada je, 1971. godine, sportski novinar Fred Prikel osnovao firmu Vilbreka, on je kreirao tanki bermuda šorc za plažu, uzevši za dezen karirani stolnjak kafea Senekije u Sen-Tropeu. Ubrzo, karirani šorc je postao obavezni deo letnje garderobe francuskog džet-seta. Takva vrsta kupaćih šorceva omogućavala je drugačiju siluetu i slagala se uz svaku vrstu anatomije.

Od svih modela najpolivalentniji je šorc koji stiže do sredine butina i koji je načinjen od poliamida. Takav šorc odgovara većini morfologija i aktivnosti. Šorc za plažu trebalo bi da bude kraći, do sredine butina, za one koji imaju tanje noge ili još kraći, za one koji imaju deblje noge. Englez Adam Braun (Orlebar) je, pre desetak godina, kreirao kupaći šorc koji je nalikovao na bermuda pantalone za grad, da bi sa plaže mogao da ide u restoran, bez presvlačenja.

Za razliku od ovih kupaćih gaća u obliku šorceva, koje mogu da nose sve generacije, dugi surferski šorcevi živih boja morali bi da ostanu odeća vrlo mladih, onih do 20-ak godina starosti. Ne treba zaboraviti da su i surferi, redovno nezainteresovani izgledom kupaćeg šorca, prestali da se oblače u široke i predugačke kupaće gaće upadljivih boja.

Kada ste obučeni u kupaće gaće, uobičajeno da nemate na sebi ništa drugo, tako da je neophodno voditi računa o svakom detalju. Džepovi treba da budu ergonomski postavljeni, dovoljno duboki i sigurni, da bi služili nečemu. Za struk je bolji konopčić nego lastiš, jer može bolje da se reguliše, bolje se drži u vodi i manje ukazuje na višak kilograma koji se prelivaju preko pojasa. Takođe, ova vrsta kupaćih šorceva mora da bude postavljena ili mrežastim gaćicama u običnijim varijantama ili, u skupljim modelima, posebnim tipom gaćica koje čak mogu i da se skidaju.

kupace-gace-orlebar-

Kupaće gaće vrhunskog kvaliteta (Orlebar) u obliku šorca sa zakopčavanjem na rajsfešlus i dugme

Uzani elastični šorc i slip

Uzani elastični šorc i elastični slip namenjeni su više plivanju, nego šetnji i, iz higijenskih razloga, jedini su dozvoljeni na bazenima. Da bi se nosile takve kupaće gaće, neophodno je imati mišićavo telo uzanih kukova. Ako vam morfologija nije nalik Ronaldovoj, bolje je ne opredeljivati se za ovu vrstu kupaćih gaćica. Međutim, ko zaista želi da ih oblači, mora da obrati pažnju da one, sa prednje strane, dovoljno pokrivaju medjunožje, a da sa zadnje strane ne vise, ali i da nisu premale. One bi trebale prirodno da prate oblinu vaše zadnjice.

kupace-gace-elastik-

Elastični šorc namenjen više plivanju...

Po pitanju boja, potrebno je znati nekoliko pravila na osnovu kojih se donosi odluka. Tekstili jarkih boja, vrlo često, kada su nakvašeni postaju providni, dok tamni tekstili, pod uticajem sunca, soli, hlora i vode, postaju bleđi. Lepe letnje boje su pastelne, nebo plava, roze... Ako brzo dobijate boju na suncu, onda možete da se opredelite za žutu ili narandžastu boju. Nije loše izbeći zelenu boju koja daje slabiji utisak.

Da bi vam kupaće gaće trajale duže, neophodno je isprati ih u običnoj vodi da bi se izbegla oštećenja solju ili hlorom. Povremeno ih treba ručno oprati sa blagim deterdžentom i ne sušiti ih na suncu da ne bi prebrzo izbledele.

Najpraktičnije i najekonomičnije jeste imati nekoliko kupaćih gaća koje će služiti u različitim prilikama i na različitim mestima. Osim što ćete, svakoga puta, izgledati primereno situaciji, vaš odevni predmet neće se preterano habati, te će trajati duže.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...