Odelo – vrhunac muške elegancije

Aleksandar Manić, Pariz

Nošenje odela čini da bolje sagledavamo stvari u globalnosti i da reagujemo manje impulsivno. Istovremeno, u odelu ćemo se osećati moćniji i spremniji da prihvatimo veće odgovornosti
(Pariska elegancija: odelo na preklop (uvek zakopčano) i odelo sa prslukom (može da se nosi raskopčano)

Kada su novinari, posle ekonomske katastrofe 1929. godine, pitali industrijalca Džona Rokfelera šta bi uradio da mu je ostalo samo hiljadu dolara, milijarder je odgovorio:

"Kupio bih sebi dobro skrojeno odelo, jer se u takvom odelu čovek oseća nepobediv i pun pouzdanja kako naspram običnog radnika, tako i naspram predsednika Amerike."

Kao što je Rokfeler objasnio, odelo je mnogo više nego sako i pantalone, a danas imamo i naučni dokaz da je bio u pravu. Naučnici sa njujorškog univerziteta Kolumbija, u svom istraživanju "kognitivne posledice civilnog odela", došli su do zaključka da način na koji smo obučeni utiče na naše ponašanje. Nošenje odela čini da bolje sagledavamo stvari u globalnosti i da reagujemo manje impulsivno. Istovremeno, u odelu ćemo se osećati moćniji i spremniji da prihvatimo veće odgovornosti.

Znači, moglo bi da se zaključi da je nošenje odela zbir različitih elemenata ujedinjenih kako bi ste vi bili elegantniji, lepši i sigurniji. Odelo učestvuje u stvaranju izgleda i ostavljanju utiska na okolinu. Na primer, preuzano odelo koje stalno povlačimo i nameštamo, može o nama da stvori pogrešnu sliku da smo nervozni. Gojaznije osobe koje su izabrale široki kroj, ističu tako svoj višak kilograma, što može da ostavi utisak mlitavosti i nedostatka energije...

odelo-1-

Savršena dnevna elegancija: odelo kombinovano sa tankim puloverom, sa dvorednim prslukom i bez prsluka

Od kućne do urbane odeće

Poreklo modernog odela nalazi se u 17. veku kada su se nosile uzane pantalone koje su dosezale do ispod kolena i prsluk koji nije morao da bude od istog materijala, ali je bio iste boje. Međutim, bilo je neophodno sačekati sredinu 19. veka i prvu pojavu odela, u današnjem smislu, u Engleskoj. Spočetka, odelo se nije nosilo u profesionalnim prilikama, nego je bilo predvidjeno za neformalne trenutke. U neku ruku, odelo je bilo odeća jednog džentlmena namenjena vremenu dokolice, kada se nalazio kod kuće ili kada je bio na putu.

Tek od kraja 20-ih godina prošlog veka, odelo je postalo univerzalna muška urbana odeća. Odelo je počelo da se nosi u dnevnim i večernjim prilikama, dok se za najsvečanije trentke oblačila posebna vrsta odela zvana "smoking". Kodovi muške mode tada su bili mnogo strožiji, pa je boja odela odgovarala prilikama: crno za verske ceremonije, tamno sivo i teget za formalne prilike, svetlije sivo za rad i dnevne izlaske, braon za izlazak u prirodu...

Danas ne postoji tako strog hromatski kod, međutim, u profesionalnom miljeu, ako želite da izbegnete crno odelo, možete da nosite ili tamno sivo ili teget. Retko kada se vide rukovodeći kadrovi obučeni u svetlo sivo, maslinasto zeleno ili braon odelo.

odelo-engl-3

Preteča današnjeg odela se nalazi u engleskoj modi viktorijanskog vremena

Struktura sakoa

Odelom mogu da se prikriju manji morfološki nedostaci i da se izoštri izgled siluete. Zato, izbor odela mora da se izvrši sa mnogo pažnje, pre svega u odnosu na morfologiju, a potom u odnosu na kroj i kvalitet. Uobičajeno je da se izborom odela izduži silueta, da se istaknu ramena (u odnosu na struk) i da se, eventualno, prikrije stomak.

Odelo pretpostavlja sako i pantalone načinjene od istog materijala, najbolje od prirodnih vlakana – pamuka, svila, vune, kašmira... Treba izbegavati sintetička vlakna, jer ona ne stare dobro i vrlo brzo izgledaju loše i pohabano.

Najvažniji element odela je sako i on mora da ima dobru širinu u grudima. To znači da izmedju zakopčanog sakoa i grudi, komotno možete da provučete šaku. Ramena treba da padaju prirodno, a ispod pazuha i na ledjima ne sme da postoji višak materijala, niti da se stvaraju nabori.

Dužina sakoa omogućava da se osoba vizuelno izduži. Znači, sako bi trebao da se zaustavi tačno iznad zadnjice, ali može da bude i malo kraći da bi se dao utisak visine. Takođe, moguće je skratiti rukave i tako dobiti utisak dužih ruku. Nasuprot tome, moguće je produžiti rukave sakoa visokih osoba i smanjiti utisak predugačkih ruku u odnosu na ostatak tela.

Ako ramena osobe nisu široka, reveri sakoa trebaju da budu uži da bi ostavili više prostora ramenima i tako ih proširili vizuelno. Takođe, preporučuje se "engleska" montaža rukava čime se bolje strukturiše silueta. Osobe širih ramena trebale bi da se opredeljuju za napolitansku montažu, prirodniju, koja zaobljuje ramena i vizuelno ublažuje širinu.

Dobro strukturisana ramena privlače pogled na gornji deo tela i odvlače ga od sredine i onoga što treba da se prikrije, na primer, od zaokruženog stomaka. Sličan efekat može da se dobije i sa reverima sakoa koji su špicasti i pokazuju ka ramenima. Naravno, dobro je zapamtiti da se pogled može privući i lepom maramicom stavljenom u spoljni džep sakoa.

odelo-4-reveri

Špicasti reveri koji vizuelno proširuju ramena i "engleska" montaža rukava (oštrija silueta); klasični reveri sa "napolitanskom" montažom rukava (prirodnija silueta)

Kopčanje sakoa i pantalone

Sako odela može da se zakopčava na jedno ili više dugmadi, a princip je, u slučaju više dugmadi, da se poslednje ne zakopčava. Takođe, sako može da se nosi i raskopčan, osim u slučaju sakoa na preklop.

Inače, odelo na preklop trebali bi da nose samo visoki i vitki muškarci koji njime žele da istaknu svoju građu. Velike dijagonale koje krase sako na prekop, uz šire revere, čine torzo širim i impozantnijim. Iz navedenih razloga, odelo na preklop nije prilagođeno morfologijama gojaznih osoba. Dve debljine tekstila ne prikrivaju stomak, nego struktura prednjeg dela upravo na sebe privlači pogled, što nije cilj.

Pantalone od odela vrlo su značajne u stvaranju savršene siluete. One moraju da budu dobre dužine i da imaju najviše jedan prelom iznad cipela. Pantalone od odela mogu da budu ravne, sa faltama ili uže, ali nikada potpuno uz nogu. Niži muškarci trebali bi da izbegnu pantalone sa manžetnama, jer ih takav model vizuelno skraćuje. U slučaju dugih nogu, neophodno je imati pantalone dobre dužine, jer ako su prekratke, dobija se utisak nesrazmerne morfologije. Pantalone sa faltama, mada se ne nose mnogo, dobro odgovaraju muškarcima sa viškom kilograma, jer vrlo dobro kamufliraju donji deo povećeg stomaka.

odelo-5-prsluk-

Savršena elegancija sa tankim džemperom i odelom, dopunjena šeširom, džepnom maramicom, dubokim cipelama i tašnom

Elegancija i fantazija

Odelo može da se nosi i raspareno – sako i pantalone različitih boja i različitih materijala. Ovakva kombinacija može da razbije monotoniju odela, ali je neophodno poštovati određena pravila. Na primer, uz sive flanelske pantalone može da se nosi sako od somota, vune ili tvida, zatim mantil ili redengot, ili deblja jakna.

Uprkos svom formalnom izgledu, odelo je odličan izvor inspitracija i asocijacija, nezavisno od godina i stila. Ne treba ga videti kao uniformu, nego kao osnovu koja služi za brojne odevne kombinacije, počevši od vrlo svečanih, preko formalnih i dnevnih, pa do dokolice.

odelo-6-malo-

Sportsko odelo od pamuka, nošeno bez kravate zahvaljujući jakoj boji "polo" košulje, džepnoj maramici koja razbija monotoniju boje i ukrasnom cvetu na reveru

Prirodno, svi navedeni estetski principi trebalo bi da budu shvaćeni uslovno. Elegancija nije stvar samo matematike i geometrije, nego i fantazije. Znači, svi elementi bi trebali da se pažljivo kombinuju, a potom i da se uklope kako sa prilikama, tako i sa karakterom osobe. Odeća i stil oblačenja iziskuju razmišljanje, strpljenje i ukus koji su sinonimi inetligencije izražavanja i mere.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...