Bela košulja – osnova muške garderobe

Aleksandar Manić, Pariz

Pravilno odabrana bela košulja može svakoj vrsti odeće da doda lagani pečat elegancije. Bela košulja može da se nosi u vrlo svečanim prilikama, u poslovnom okruženju, u običnim dnevnim situacijama, u trenucima odmaranja, prilikom odlaska na plažu...
(Džejms Bond simbol elegancije. Svečana bela košulja sa prekrivenim dugmićima na grudima i leptir mašnom (levo). Raskopčana svečana bela košulja sa odrešenom leptir mašnom, elegantna čak i sa pištoljem Valter PPK (desno)

Košulja je osnova muške garderobe, dok je bela košulja amblem elegancije i stub muškog stila oblačenja. Tokom vekova, bela košulja je pretrpela niz promena, bivajući, pre svega, deo muškog donjeg veša. Njeno preobraženje je započeto u 16. veku, da bi krajem 19. veka zadobila današnji status i funkciju.

Za priču o beloj košulji je važno napomenuti da se dugo smatralo da platno za košulju, pošto je u dodiru sa telom, ne sme da bude bojeno, jer su boje loše za zdravlje. Tako je košulja ostala bela sa različitim tkanjima koja bi, ponekad, oponašala šare i pruge. Tek kada se sigurno znalo da boje nisu štetne, košulje su postale raznobojne. Međutim, bela košulja je ostala osnova muške garderobe.

Danas, kada se odlučite da kupite belu košulju, vi nećete razmišljati o štetnosti boja, nego ćete, pre svega, sebi postavite pitanje – da li mi dobro stoji ova košulja, da li se u njoj osećam udobno i da li mi se dopadaju materijal i kroj.

bela-kosulja-kragne-

Bela košulja sa klub kragnom u jednostavnoj dnevnoj varijanti - opušteno i elegantno (levo). Košulja sa oficirskom kragnom kombinovana sa pocepanim farmerkama - smelo i originalno (desno)

Kako prepoznati lepu košulju

Kvalitet materijala je najvažniji element svakog izbora. Pošto je košulja, više časova dnevno, u neposrednom dodiru sa telom, najbolje je opredeliti se za prirodne materije: pamuk, svilu i lan. Sasvim logično, zbog svih svojih osobina, najčešće se upotrebljava pamuk. Puplin je idealno pamučno platno za belu košulju. Lagan i lak za održavanje, najkvalitetniji puplin daje utisak svile. Bele košulje od puplina su odličan izbor za svečane i formalne prilike.

Pamučni tvil je čvrsto platno koje zahteva malo peglanja, a prepoznaje se po svojoj kosoj teksturi. Često se upotrebljava za košulje koje se nose u formalnim prilikama. Oksford je punije pamučno platno, čvršće i grublje od puplina i tvila, a iz velike blizine vidi se njegova tekstura šahovnice. Nosi se u svakodnevnim prilikama i u sportskim kombinacijama.

Pošto ste namenski odabrali platno, sledeći element prilikom biranja bele košulje jeste vaša morfologija. Sasvim je prirodno da se u košulji osećate dobro, a to se dobija kroz dobar kroj i šivenje. Kvalitetnu košulju lako ćete prepoznati po preciznom, gustom i čistom šivenju. Linije šivenja moraju da prate ravne linije ili zaobljene oblike. Šivenje može da bude "sa dve igle" što ostavlja tipičan industrijski aspekt dve paralelne linije šivenja. "Englesko" šivenje, složenije i čvršće, ostavlja samo jednu liniju šivenja. Ako je košulja ručno izrađena, može se desiti da postoje određene sitnije nepravilnosti koje su zanemarljive.

bela-kosulja-rukavi

Raskopčana bela košulja u elegantnoj i opuštenoj varijanti sa belom svilenom maramicom. Bela košulja od "kraljevskog" oksford platna u poslovnoj varijanti sa ukrasnom iglom. "Musketarske" manžetne sa dugmićima od srebra i ornamentalnog kamena. Klasična i dobro strukturisana manžetna sa plastičnim dugmićima

Osnovni krojevi košulje

Dobro izabrana i dobro skrojena košulja imaće rukave koji se završavaju na zglobu šake, koji nisu uvrnuti i koji ne stvaraju preterane nabore ispod pazuha i na leđima. Šav rukava treba prirodno da leži na ivici ramena, a u predelu grudi, košulja treba lepo da pada, bez previše zatezanja. Leđa košulje zavise od stila i od upotrebe košulje. Određene košulje su šire u leđima i dopuštaju slobodniji pokret, ali su manje elegantne. Druge mogu da budu potpuno uz struk, ali onda imaju šavove na leđima. Kragna mora da bude dobre veličine, tako da može da se provuče prst između kragne i vrata.

Prvi tip kroja košulja je kroj uz telo, koji ističe muški torzo u obliku slova "V", naglašavajući širinu ramena i uzanost struka. Sasvim prirodno, ovako krojena košulja ne može da se nosi ako stomak nije zategnut i mišićav. Istovremeno, takva košulja ne sme da bude preterano zategnuta sa naborima oko dugmića, jer to označava da je košulja premala.

Drugi tip košulje, verovatno i najčešći, krojen je uz telo u gornjem delu, ističući ramena i grudi, a potom, u predelu stomaka, ostavlja malo više prostora za komfor pokreta. Ovakva košulja se prilagođava svim vrstama morfologije.

Treći tip košulje je ravno krojena košulja, široka oko čitavog torza. Vrlo popularna 80-ih i 90-ih godina, ona bi trebala da bude potpuno zaboravljena, jer visi oko grudi, a oko struka stvara efekat padobrana.

bela kosulja elegancija

Savršena elegancija: bela košulja sa engleskom kragnom (levo) i sa francuskom kragnom (desno)

Italijanska, francuska i američka kragna

Kragna je osnovni i najvidljiviji element svake košulje, a posebno bele košulje, i daje joj ton: svečan, elegantan, dnevni, sportski... Postoje više tipova kragne, a njihov izbor diktiraju svrha košulje, širina ramena i morfologija glave.

Italijanska kragna je široko isečena da bi ostavila prostor za veliki i lepi čvor na kravati. Ona najviše odgovara poslovnim prilikama. Francuska kragna je kratka i prava sa razmakom koji je manji od 90°. Može da se nosi sa odelom, ali i u drugim kombinacijama. Američka kragna se prepoznaje po dugmićima kojim su krajevi zakopčani za prednji deo košulje. Ovakva vrsta kragne može da se nosi u dnevnim prilikama ili u sportskim kombinacijama.

Postoji još nekoliko tipova kragni, ali se oni susreću ređe i ne nose se u svim prilikama. Na primer, klub kragna je vrlo kratka i zaobljena i spada u oznaku dendija. Oficirska i "mao" kragna uvek se nose zakopčane i bez kravate.

bela-kosulja-opusteno

Bela košulja sa italijanskom kragnom u dnevnoj kombinaciji sa kravatom, tregerima i odelom (levo). Večernje odelo od vune i raskopčana francuska kragna bele košulje kao elegantna i opuštena kombinacija za večernji izlazak (desno)

Kragna i morfologija lica

U osnovi kragne, znači u delu koji je u dodiru sa vratom, trebao bi da bude tri sloja platna da bi se dobila neophodna tvrdoća i elastičnost. Svečane košulje moraju da imaju tvdu kragnu koja se ne gužva i ne savija prilikom pokreta. Krutost takve kragne se obezbedjuje kroz fišbajne ušivene u kragnu ili ubačene u poseban prostor predviđen za njih.

Pošto je određena namena, važno je videti i druge parametre koji određuju tip kragne: širina ramena, oblik glave (okrugla, četvrtasta, duguljasta) i lica (četvrtasto, srcoliko, trouglasto, pravougaono).

Na primer, ako imate masivnu glavu, široko lice (okruglo, četvrtasto, srcoliko), trebalo bi da izaberete veću kragnu koja će imati špiceve okrenute prema grudima da bi istakla vertikalnost. Ukoliko izaberete otkopčanu kragnu i njeni špicevi idu ka ramenima, vi ćete tako istaći masivnost glave. Ako imate okruglo lice, onda ne možete da nosite košulju sa klub (zaobljenom) kragnom, jer će vam lice izgledati još okruglije.

Dužem licu (trouglastom, duguljastom) prija širina, te je dobro nositi otkopčanu kragnu na kojoj špicevi idu prema ramenima i unose horizontalnost. Ako imate uzano lice ili manju glavu, da se lice ne bi izgubilo u veličini kragne, onda je neophodno opredeliti se za manju kragnu, za raskopčanu kragnu ili za italijansku kragnu. Ovalna lica mogu da nose različite vrste kragni.

Pored oblika lica i glave, dužina vrata je važan element koji određuje visinu kragne. Ako je vrat kratak, kragna mora da bude niska, a ako je dugačak, kragna mora da bude viša.

Manžetne i rukavi

Pored kragne koja je najvidljiviji element košulje, neophodno je obratiti pažnju i na manžetne koje su izuzetno važne. One moraju da budu dovoljno tvrde da bi sačuvale lepu zaobljenu formu oko zglobova šake i mogu da se zakopčavaju ili običnim dugmićima ili posebnim dugmićima. Posebna dugmad za "musketarske" manžetne su važan detalj koji ostavlja utisak rafiniranosti. Ona mogu da budu od različitih metala, običnih ili plemenitih, ukrašena emajlom ili ornamentima od crnog oniksa, sedefa, ćilibara...

Ako su rukavi duži i ako manžetne previše izlaze iz rukava sakoa, onda, na nadlaktice, mogu da se stave elastične trake koje će učiniti da rukavi košulje dobiju idealnu dužinu. Takođe, krajevi, peševi košulje, moraju da budu pravilni i lepo završeni, dok košulje koje se nose preko pantalona trebaju da imaju ojačanja na krajevima bočnih šavova.

Inače, svečane i "biznis" košulje imaju duže peševe i uvek se nose u pantalonama. U slučaju da vam je torzo kraći, obucite pantalone koje su ispod struka. Takođe, kombinujte košulju i pantalone sa sakoom ili sa prslukom, jer oni prikrivaju liniju gde se susreću košulja i pantalone.

Bela košulja preko pantalona

Treba zapamtiti da bilo koja duža košulja, nošena preko pantalona, daje utisak predugačkog torzoa i prekratkih nogu. Znači bela košulja nošena preko pantalona uvek mora da bude kraća. U slučaju da je duža, ona može da se nosi preko pantalona pod uslovom da se prvo obuče majica, a potom da košulja ostane raskopčana. U tom slučaju, daje se utisak fliudnosti, a torzo dobija svoju pravu veličinu zahvaljujući majici.

Ako volite da nosite belu košulju i lepe pantalone, čak i kada niste u formalnim prilikama, nezavisno da li je košulja u pantalonama ili preko njih, dobro je zavrnuti rukave i tako sugerisati opuštenost.

Bela košulja je, zasigurno, najpolivalentiniji deo muške odeće. Ona može da se nosi u vrlo svečanim prilikama, u poslovnom okruženju, u običnim dnevnim situacijama, u trenucima odmaranja, prilikom odlaska na plažu... Zato je neophodno imati ih više, različitog kroja i stila, te ih oblačiti u odnosu na svrhu i potrebu. Nemojte da zaboravite da pravilno odabrana bela košulja može svakoj vrsti odeće da doda lagani pečat elegancije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...