Rolka – legendarni muški džemper

Aleksandar Manić, Pariz

Balensiaga, Guči i Botega Veneta samo su neke od modnih kuća koje su rešile da obrišu četvrt veka nepravde nanesene džemperima sa rol kragnom
(ilusttracija, Džejms Din i Stiv MekKvin – ikone muške mode)

Posle Miholjskog leta, nastupiće svežiji dani i potreba da se oblačimo toplije. Jedan od delova odeće koji, sasvim prirodno, biva prvo izvađen iz ormana jesu džemperi, a među njima – džemper sa rol kragnom.

Dugi niz godina odbacivana, rolka je ponovo deo muške odeće. Balensiaga, Guči i Botega Veneta samo su neke od modnih kuća koje su rešile da obrišu četvrt veka nepravde nanesene džemperima sa rol kragnom.

Istorijski, džemperi sa rol kragnom imaju poreklo na kraju 19. veka kada su ih tokom hladnih dana oblačili jahači, biciklisti, hokejaši i golferi. Dugačka kragna je prilikom većih hladnoća mogla da pokrije i deo lica, a potom da se urola i da štiti samo vrat. Vro brzo, ovaj praktični džemper bio je prihvaćen kao deo zimske odeće pomorskih oficira.

rolka-hokejasi-19.v

Hokejaši početkom 20. veka

Od radne odeće do modne odeće

Tokom 50-ih godina 20. veka, bitnici, koji su živeli na margini, nosili su rolku, kao i druge delove radne odeće, u znak protesta protiv buržoaskog društva. Međutim, kao punopravni deo muške gradske odeće, rolka je morala da sačeka sredinu 60-ih godina. Tanja od jahaćih ili oficirskih, moderna rolka je postala vrlo praktičan deo muške garderobe, a njenoj popularnosti su doprineli Džejms Din, Alen Delon, Stiv MekKvin i Endi Varhol.

Istovremeno, rolke su počele da nose i mlade žene, kako u znak protesta, tako i u znak prihvatanja feminizma. Tokom 80-ih godina, rolke su, u Francuskoj, nosili i političari levih partija.

Nošena slavom i šarmom poznatih glumaca, rolka je, više od dve decenije, bila nezaobilazan deo garderobe modernog muškarca. Međutim, početkom 90-ih godina, košulja i kravata postaju skoro obavezni u formalnijim prilikama, dok u vreme dokolice počinju, sve više, da se nose delovi savremene sportske odeće. Početkom novog milenijuma, moda rolki je vezana za određene intelektualce i geekove iz miljea informatike od kojih je najslavniji bio Stiv Džobs.

rolka-mantil-

Rolka sa mantilom

Ko može da nosi rolku?

Nezavisno od trenutne mode, rolka je uvek postavljala estetsko pitanje – ko može da je nosi?

Na engleskom, rolka se zove "turtleneck", kornjačin vrat, i sâm taj termin ukazuje na prvi rizik. Pošto niko ne bi želeo da nalikuje na kornjaču, neophodno je poštovati sopstvenu anatomiju. Naime, rolku mogu da nose muškarci koji imaju tanji vrat. Muškarci sa kratkim i debljim vratom trebali bi da nose džempere koji ne pokrivaju vrat. Istovremeno, muškarci sa suviše tankim i dugačkim vratom morali bi da izbegavaju rolke koje bi samo istakle taj anatomski detalj. Oni koji imaju okruglo lice ili dužu bradu, takodje bi trebali da izbegavaju rolke da ne bi izgledali kao da se guše u svom džemperu.

Prednosti rolke su, pre svega, njena praktična strana – štiti vrat i ne obavezuje vas da nosite šal koji nije uvek najestetskije rešenje. Istovremeno, pravilno odabrana rolka lepo će leći uz vrat i istaći oblik lica, a posebno liniju brade.

rolka-kozna-jakna

Rolka sa kožnom jaknom

Osnovna boja – crna ili siva

Što se tiče materije, najbolje je odabirati pamuk i kašmir za jesenje dane, dok se zimi mogu da nose puniji vuneni džemperi koji osiguravaju toplotu. Ko se opredeli za sintetičke materije, mora da pazi na pojavljivanje grumuljica koje površini džempera daju zapušten izgled.

Osnovna boja bi trebala da bude crna, ali sve nijanse sive su prihvatljive. Za debele zimske rolke može se odabrati i boja prirodne vune. Takođe, za zimske džempere sa rol kragnom su prihvatljivi motivi i intarzije diskretnih geometrijskog oblika.

Rolka, posebno tanja, može da se nosi sa odelom ili sportskim sakoom za klasičniji izgled. Džemper sa rol kragnom može da se nosi ispod mantila ili zimskog kaputa, pod uslovom da se zadnja dugmad ne zakopčaju do kraja, nego da se rolka vidi. Takođe, ona može da se nosi sa kožnom jaknom u opuštenijoj varijanti koja daje buntovnički rok izgled.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...