Trgovine neće raditi nedeljom u Poljskoj

M. L.

Novi zakon, iza koga stoji vladajuća, konzervativno-katolička stranka PiS, počeće da važi u potpunosti od 2020. godine
(foto, Trgovački centar "Rivijera" u poljskoj luci Gdanjsk, vlasništvo nemačke kompanije Union)

Od početka 2020. nijedna trgovinska radnja u Poljskoj – od male bakalnice do hipermarketa i velikih trgovinskih centara, neće raditi nedeljom. To donosi novi zakon koji je krajem protekle sedmice usvojio donji dom poljskog parlamenta.

Zakon, pošto ga usvoji gornji dom parlamenta i potpiše predsednik Poljske Andžej (Andrzej) Duda, počeće da važi u potpunosti od 2020. U međuvremenu, u prelaznom periodu od 1.marta do kraja iduće godine, sve trgovine biće zatvorene prvu i poslednju nedelju u mesecu, a 2019. moći će da se kupuje samo poslednje nedelje u mesecu.

poljs-kacinski-jaroslav

Jaroslav Kačinski, lider stranke Pravo i pravednost

Formalno, ovaj predlog su parlamentu podneli sindikati s obrazloženjem da će taj način zaposleni u trgovinama dobiti više vremena za odmor. Iza predloga, međutim, stoji konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravednost (PiS) Jaroslava Kačinjskog (Jaroslaw Kaczynski) koja se u tome poziva na "poznate hrišćanske vrednosti".

Krtitičari zakona, kakav ne postoji ni u jednoj zemlji EU, upozoravaju da će ova zabrana imati negativni uticaj na poljsku ekonomiju, kao i da će zatvoriti više desetina hiljada radnih mesta, a najviše će pogodiiti velike, strane trgovinske lance koji, po pravilu, najveći promet imaju tokom vikenda. Ukratko, zabrana će naneti velike štete i kupcima i trgovini...

Ovakve incijative su i ranije pokretane u Poljskoj i još u nekoliko zemalja EU u kojima crkva ima jak uticaj, ali nisu imale uspeh.  


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...