Češka: svetski rekorder po kućnim bazenima

Milan Lazarević

Svaka treća češka porodična kuća ili vikendica ima stalni bazen, procenjuje se da ih u ovoj zemlji ima čak blizu 400 hiljada. A na naduvavanje ih je još toliko
(foto, Bazeni, prizor iz Češke)

Nekad, a neretko i sada, bazen za kupanje u kućnom dvorištu, ili uz vikendicu, smatran je za luksuz rezervisan za najbogatije. Danas to više ne važi u Češkoj, koja istina ne spada među najrazvijenije zemlje Evrope i sveta, (BDP zemlje, na primer, nesto je ispod 80 posto proseka EU) ali je zato je svetski rekorder po broju bazena u dvorištima kuća i vikednica.

Prema podacima kompanije Mauntfild (Mountfield), u češkim dvorištima ima između 360 i 400 hiljada stalnih bazena, tojest trajni bazen ima svaka treća kuća ili vikendica. Toliko, otprilike, u Češkoj ima i sezonskih bazena, tojest na naduvavanje, čija se produkcija neverovatno razvila poslednjih godina, a cene pala čak ispod 100 evra.      

Prema specijalizovanoj trgovini Albikson (Albixon), najbolje se prodaju bazeni tri puta po šest metara i četiri puta osam. Novina je ove godine nagli rast prodaje tzv prelivnih bazena tj onih u nivou tla iz koga se slobodno preliva u rezervoar, čime se obezbeđuje cirkulacija i ušteda vode. HIt sezone je, međutim, veliki prodični bazen s dnom različite dubine, dakle s plićakom za decu i dubokom vodom za starije tj plivače i skakače u vodu. Njihova prodaja je skočila ove godine za 40 posto.

Najomiljeniji je bazen koji je celi od plastike, a najbolje se među njima vec duže vreme prodaje model Tampa čija se cena, kada je u pitanju srednja veličina, bez dodatnih uređaja za prečišćavanje vode, kreće oko 100 evra. Voda se prečišćava najvise hlorom, ali sve češće se upotrebljava za to aktivni kiseonik, zatim filtracija peskom, kao i specijalne dopune koje smanjuju upotrebu klasične bazenske hemije (lampe, jonizatori, salinatori...).

Sve veći broj bazena ima nastrešnice i sistem za zagrevanje vode, uglavnom, uz korišćenje solarne eneregije i toplotne pumpe. Time se produžuje sezona kupanja na više od pola godine.

Česi su poznati po svojoj čežnji za kupanjem i drugim uživanjima u toplim morima, oni su, na primer bili pre 100 i više godina prvi turisti na Jadranskom moru. Klima se, međutim, u ovoj zemlji i većem delu srednje Evrope verovatno najviše promenila u odnosu na ostale delove Evrope. Ovih dana su, na primer u Češkoj, Slovačkoj, na jugu Poljske, u Bavarskoj... veće vrućine nego na Balkanu, a svake godine se obaraju apsolutni rekordi, i sada su već blizu 40 stepeni. A pre 40-50 godina godišnji maksimumi su bili, uglavnom, jedva iznad 30 stepeni. I kad se to poveže s masovnom produkcijom i pojeftinjenjem bazena, eto objašnjenja ovog češkog buma i svetskog prvenstva u kućnim bazenima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...