Žan-Pol Gotije – čovek u visokoj modi

Aleksandar Manić, Pariz

Odluka Žan-Pol Gotijea o povlačenju iz konfekcije predstavlja kraj jedne epohe
(foto, Žan-Pol Gotije i Dita fon Tiz)

Tokom nedelje mode u Parizu, 27. septembra, na defileu u Gran-Reksu, Žan-Pol Gotije, modni kreator sa kiltom i mornarskom majicom, predstavio je svoju poslednju kolekciju konfekcije. Naime, on je odlučio da će se isključivo baviti visokom modom.

“U nekoliko zadnjih godina, jedino me je visoka moda zadovljavala jer sam u njoj mogao da stvaram slobodno, da istražujem i da eksperimentišem. S druge strane, svet konfekcije se korenito promenio. Komercijalni zahtevi i sve brži ritam promene kolekcija ne daju ni slobodu, ni potrebno vreme za lično obnavljanje i inovaciju”, objasnio je Gotije svoju odluku.

gotje-izbor-mis

Izbor “Mis Žan-Pol Gotije” na sceni Gran-Reksa u Parizu 27. septembra

Energija ulice i popularne odeće

Njegova odluka o povlačenju iz konfekcije predstavlja kraj jedne epohe.

Žan-Pol Gotije, inače smatran za enfant terrible francuske mode, svojim prvim koracima na sceni, a posebno početkom 80-ih godina, uspeo je da modu skine sa zlatnog pijedestala i da u nju ubaci energiju ulice i popularne odeće. Inteligentno prateći nit tradicije, on je unosio nove elemente neophodne novom društvu. Tako je Gotijeov pristup modi dao sociološki značaj.

Žan-Pol Gotije bio je, oduvek, fasciniran Kristijanom Diorom za koga je tvrdio da je uspevao da ženama predloži promene, trenutak pre nego što su one bile svesne novih potreba. Bivajući odličan posmatrač i analitičar, i on je, kao i Dior, vrlo dobro procenjivao koji su pokreti značajni, te je njihove elemente ugrađivao u sopstvenu kreaciju. Tako je, na primer, pank pokret našao fundamentalno mesto u njegovoj kreaciji kroz ekstravaganciju i destroy tendenciju, sado-mazohizam je ženi dao moć kontrole, a homoseksualci su suknju dobili kao deo odeće.

gotje-poslednja

Poslednji defile konfekcije Žan-Pola Gotijea 27. septembra u Parizu

Korset kao simbol ženske moći

Žan-Pol Gotije poreklom je iz skromne porodice sa pariske periferije. Osrednji đak u školi, on je vrlo rano kopirao modele iz modnih časopisa, a potom je sopstvene kreacije slao Pjeru Kardenu koji ga je, kasnije, angažovao. U nastavku, Gotije je radio za Esterela, Patua i Tarlacija, da bi 1976. godine potpisao svoju prvu kolekciju. Već je tada bila vidljiva tendencija koju će on razvijati tokom više decenija – mešanje različitih stilova i izvora.

Nalik Koko Šanel i Iv Sen Loranu, on će mušku garderobu prilagoditi ženama, ali i žensku garderobu će prilagoditi muškarcima.

“Demarkaciona linija između muškog i ženskog je nejasna zona”, kazao je Gotije jednom prilikom.

Pomerajući granice seksualnih referenci, Gotije se, pre svega, zainteresovao za moć žene. Muško odelo sačinjeno od sakoa, prsluka i pantalona, simbol je virilnosti, moći i nezavisnosti. Međutim, Gotije se nije zadovoljio da ženi prilagodi muško odelo i time da joj dâ atribute moći. On je otišao korak dalje, te je korset, tradicionalni simbol ženske potčinjenosti, zamislio kao oklop, a ne kao simbol pokornosti. Svi pamte Madonin korset sa grudima u obliku granata, Gotijeovu kreaciju za njenu turneju Blond Ambition.

Upotrebljavajući obnaženo žensko telo, seksualnost i tradicionalne simbole ženstvenosti, Gotije je ukazivao na dihotomiju između viđenja snage i lepote. Samostalna i snažna, Gotijeova žena svesno je pokazivala svoju seksualnost i želju, noseći uzane haljine, velike šliceve, korsete koji ističu grudi i gajeći određeni stil Parižanke kojoj vrline nisu jača strana.

Gotijeova muška moda jasno je obojena homoseksualnim tendencijama. Modeli su elegantni, ali vrlo erotizirani – jarke boje, uzane i providne majice, suknje, kiltovi, tetovaže... Obukavši muškarce u suknje i dekoltirane mornarske majice, on je vrlo brzo postao simbol i ikona u svetu homoseksulaca.

gotje madona

Gotijeova kreacija za Madoninu turneju Blond Ambition

Kič, burleska i ekstremna estetika

Konstrukcija Gotijeove odeće vrlo je klasična, ali sa detaljima koji je čine drugačijom: zanimljive šare, neočekivani šlicevi, čudna materija... Istovremeno, on često uvodi kontradikciju u svoje kreacije: kilt i vrlo klasičan sako, kožna motordžijska jakna preko haljine od providnog muslina, hasidimski štrejmel sa klasičnim mantilom... Radeći kod Pjera Kardena, on je video u kojoj meri je neophodno slediti sopstvene stvaralačke ciljeve, ali biti otvoren ka svetu.

Radeći, kasnije, kod Žaka Esterela, čudaka zvanog “dvorska luda”, on je video da pametno upotrebljena burleska može modelu dati novu dimenziju. Tako je Gotije, ubacujući u svoju kreaciju elemente kiča i ekstremne estetike, skretao pažnju na rasizam, seksizam i drugačije estetske aršine. Istovremeno, manekeni i manekenke na njegovim defileima nalikovali su njegovoj kreaciji. Vrlo često, on se udaljavao od klasične estetike i opredeljivao se za markantna i upečatljiva lica, punija tela, starije osobe ili značajne osobe-simbole iz medija. Na taj način, on je pokušavao da kaže svima da ne bi trebalo da se stide ili plaše svojih različitosti. Njegov idejni i stvaralački prisup uticao je na mnoge kreatore među kojima su najvažniji Marten Maržiela, Džon Galiano i Aleksander MekKvin.

Odlaskom iz konfekcije, Žan-Pol Gotije će moći u potpunosti da se posveti samo visokoj modi, odnosno čistoj kreaciji. Za razliku od većine kreatora koji visoku modu upotrebljavaju za valorizaciju konfekcije, on je vodi kao autonoman segment. Finansijsku nezavisnost mu omogućavaju parfemi, čija se prodaja procenjuje na 250 miliona evra godišnje, čime se obezbeđuju dugovečnost marke.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...